3 предимства на аерирането на тревните площи

Aerator-minava-prez-treva

Добрият вид на тревата често създава цялостния изглед на градината. Без значение колко красиви са растенията ви, ако тревата ви е рехава, пожълтяла на петна или с голи участъци, градината не изглежда добре. Затова правилната грижа за тревните площи е от съществено значение за добре изглеждащата градина.

Добрата грижа за тревните площи отнема време и усилия, но всеки градинар, ще бъде възнаграден с будещ възхищение тревен килим. Това е постижимо не само за големите паркове, но и за всяка градина.

Повечето стопани знаят, че за да имат хубава трева трябва да я косят редовно, да я наторяват и да я третират срещу широколистни плевели. Има обаче още едно третиране, което не всички използват, защото не са запознати спредимствата, които им дава то – аерирането.

Какво представлява аерирането?

За да бъдем напълно точни най-добър резултат за тревата дава едновременното или последователно използване на три метода – аериране, грапене и скарифициране. Аерирането на тревния чим и на почвата представлява пробождане, при което почвата се отваря и дава възможност на въздуха, водата и торовете да проникват до коренищата на тревата. При грапенето се издърпват и се премахват остатъците от мъртва суха трева, разрушава се тревния мъх. Скарифицирането се използва за силно уплътнен тревен терен, то е подобно на аериарнето, но прорязването на тревата и почвата се извършва на по-голяма дълбочина.

3 предимства на аерирането

  1. При аерирането се отстранява старата мъртва и пожълтяла трева от вашата поляна. По този начин давате възможност на новите кълнове да се покажат и да уплътнят тревните площи. Това е един от начините да отстраните жълтите петна по тревата ви.
  2. Прорязването/пробождането на почвата и тревния чим дава възможност за по-добра абсорбация на водата и торовете до корените на тревата. По-доброто проникване на въздуха до коренищата също спомага процеса на регениране на тревата.
  3. При тази радикална механична операция се разрязват и мъховете в тревата и коренищата на някои от най-упоритите широколистни плевели в тревата, като детелината. По този начин се подпомага тяхното отстраняване и премахване с селективни препарати.

Долната графика показва нагледно какво се случва при аерирането и какви са предимствата от него.

shema-aeriarane-na-trevaКогато почвата е по-глинеста е добре след аерирането да се посипе ситен пясък, който да подобри пропускливостта и стоежа й. Обикновено се препоръчва и подсяване с нови семена, които спомагат за подмладяване на тревния килим.

Как да аерираме

И двата процеса могат да се извършват ръчно и без специална техника. Грапенето може да се направи с гребло, с което се разчесва тревата. Аерирането може да се извърши и повърхностно с пробождане с по-дълго гребло или с приспособления с шипове, които се закачат на подметките, а съществуват и ръчни аератори. Трябва да имате предвид обаче, че ръчното грапене и аериране са трудни и изискват доста време. След грапенето ще трябва ръчно да съберете отстранената мъртва трева. А при ръчното аериарне е възможно да не го направите равномерно.

Затова един от по-подходящите варианти е да се обърнете към озеленители, които предлагат услугата с професионална машина. Аераторите често извършват и двата процеса едновременно, като събират мъртвата трева в кошове. Те мога да се настроят на различна дълбочина на проникване спрямо нуждите на градината ви.

hubava-zelena-trevaКога се аерира тревата?

За много натоварени спортни терени е добре аерирането да се извършва 2-4 пъти в годината. В нормалния случай, най-добър ефект ще постигнете, ако го правите два пъти в годината – ранна пролет и есен. Преди аериране почвата трябва да е суха, защото както отбелязахме процеса е радикален и при мокра почва може да се получи ефект на разораване на тревата ви. При всички положения трябва да се подгодтвите в следващите 5 до 10 дни след аериране тревата ви да не изглежда перфектно, но ще бъдете възнаградени след това.

Най-добър ефект от основното пролетно и есенно наторяване има, когато то се извърши веднага след грапенето и аерирането. Преди да бъде аерирана тревата е необходимо да бъде окосена ниско – на височина от 2-3 см.

тревагрижи за тревата
Предишна публикация
Как да се грижим за Коледната звезда?

Последни публикации