Как да приготвим растенията си за зимата? (Част I)

Зимата е вече на вратата ни и е време да се погрижим за растенията си, независимо дали са в градината или в саксии на балкона ни. Дори вечнозелените растения, на които минусовите температури не вредят, имат нужда от подготовка, така че на пролет да бъдат отново красиви.

Ако отглеждате туи, лъжекипариси или друг вид декоративни иглолистни в саксии на балкон или тераса например, първо трява да се погрижите за кореновата им система. Независимо дали имате система за поливане или ги поливате ръчно, запомнете, че ако температурите са минусови не бива да поливате растенията. Трудното е да прецените времето и необходимостта от поливане. Често има сухи и сравнително топли периоди през зимата. Ако видите, че почвата на рстенията ви е много суха, температурите не падат под нулата, то е добре да ги полеете, но ако температурите се задържат за дълъг период от време под нулата, то това е неуместно, тъй като корените на растенията могат да замръзнат. Ще трябва да се погрижите и за поливната си система, ако имате такава. Да се уверите, че в нея няма останала вода и да я затворите (това разбира се важи и за градината).

Вечнозелените растения не се нуждаят от подхранване през зимата. В тях се извършват химични процеси, които им помагат да се съхранят по време на студения период. Това изменя и външния им вид, най-вече цвета им. Те стават по тъмни с кафеви отенъци, ако са насито зелени, оранжеви, ако са златни и сивкави, ако са сини. Понякога хората се притесняват от тези промени в цвета, но те са напълно естествени.

Ако те са в саксия винаги е добре да вземето допълнителни мерки за техните корени, защото те са по-уязвими на много ниски температури. Ако досега не сте изполвали естествен мулч (борови кори и дървени стърготини) е добре да го направите. Мулчът дава допълнителна защита. Ако мястото, където стоят саксиите е много проветриво например, може да опитате да осигурите и някаква защита отвън – да доближите саскиите да си правят завет (ако те позволяват), да ги увиете със зебло, ако те са тънки и други. Не бива да внасяте растенията си вътре на положителни температури. Това са растения, които живеят навън, ако ги внесете на положителни температури, те ще се изнежат и дори да преживеят периода под зорките ви грижи, когато ги изнесете рискувате да умрат.  Когато местата, на които се отглеждат са много ветровите и обикновено има големи навявания от сняг, за някои видове е допустимо да се внесат в помещения, но с температури близки до външните. Това се отнася единствено за видовете, които са чувствителни на студени ветрове, като повечето лъжекипариси например.

Ако растенията ви са засадени в земя в градината, за вас отпада притеснението за предпазване на кореновата му система, но мулчът винаги е полезен. Поливането също не е проблем, тъй като растенията са на открито и количествата дъжд и сняг са напълно достатъчни за него. Остава обаче грижата за клоните или короната му, която е необходима независимо дали го отглеждате в саксия или в земята. За растенията, чийто външен вид позволява – пирамидални или изправени е добре да бъдат вързани с мрежи. Това е защита срещу снега, защото когато е мокър той полепва по клоните им, натежава и разваля формата им, а това не винаги е поправимо. Ако растенията не са на открито, т.е. на тераса с покрив, то това не е задължително, но трябва да изтупвате снега от тях, когато навали. Това важи и за растенията, които не могат да се вържат, например топиарни форми или кълбовидни туи.

И последно – не подрязвайте растенията си, когато зимата е близо. Колкото и да търпят подрязване, то все пак представлява нараняване на растението и ако стане в минусови температури е възможно крайчетата му да изсъхнат. Оставете това за пролетта.

вечнозелени растения
Предишна публикация
Как да направим домашен сироп от арония?
Следваща публикация
Жив плет на балкона (част I)

Последни публикации