Как да направим домашен сироп от арония?

Аронията е един от най-полезните плодове, тя е много силен имуносимулант, а често се използва и за регулиране на кръвното налягане. Най-известна е черноплодната арония. Суровите плодовете имат стипчив вкус и не са много добри за директна консумация, но от тях могат да се направят сладка, сироп или вино.

Аронията е богата на всякакви витамини и най-вече на витамин Р и благодарения на него може да се използва за възстановяване след инфаркт, инсулт и други болести на сърдечно съдовата система. Аронията се препоръчва и за диабетици.

Ако всичко това не ви е убедило, че си струва да опитате да направите домашен сироп от арония, то фактът че е много вкусен се надявам да ви убеди.

И така, от къде да започнем?

Първо, за да бъде съвсем домашен сиропа е добре да сте си отгледали сами плодовете. Аронията не е капризна, отглежда се лесно, можеете да го направите дори на балкона си, а освен това е много красива, през цялата година. Повече за нашата Черноплодна арония можете да видите тук.

Аронията се бере през август или началото на септември, тогава можете да сте сигурни, че плодовете й са напълно узрели. След като ги наберете, ги накиснете добре във вода, за да сте сигурни че сте измили всички песъчинки.

След като измиете добре плодовете, отцедете ги и ги пасирайте леко с пасатор. Сместа сложете в буркани, като добавите захар в съотношение 1:1.

  

Бурканите трябва да преседят на студено и тъмно място около 2 денонощия. След това отцедете сиропа, който сместа е пуснала от кашата.

 

След това пресипвате сиропа в стъклени шишета с големина по избор и изварявате за 3 минути. Домашният ви сироп от арония е готов 🙂

 

арония
Предишна публикация
Живо коледно дръвче
Следваща публикация
Как да приготвим растенията си за зимата? (Част I)

Последни публикации