Как да се грижим за Коледната звезда?

Най-популярното зимно цвете определено е Коледната звезда или Poinsettia. Тя е изключително красива с големите си ярки цветове и е предпочитана за подарък в дните около Коледа. Всички, които са получавали такъв подарък обаче, знаят че тя е и много нетрайна. Ако не се полагат правилните грижи, красивите цветове скоро прецъфтяват, листата опадват и растението става ненужно.

Определено не е лесно да се грижиш за Коледна звезда. Както е известно нейния естествен хабитат е южно Мексико, затова поансетията обича да бъде да топло и осветено място.

Прозорец с много индиректна светлина е идеалното място за Коледната звезда. Ако не можете да й осигурите такова, растението ви няма да издържи дълго.

Коледната звезда не обича да стои на сухо. В крайна сметка в пропическите гори на южно Мексико е топло и влажно. Добре дренираната почва на цветето трябва да бъде непрекъснато влажна, но не пъленете с вода чинийката на саксията, защото рискувате да причините загниване на корените. Растенията, които стоят на светло и топло имат нужда от повече поливане, така че проверявайте почвата на растението си поне два пъти в седмицата.

Поансетията е чувствителна на температури под 19 градуса, така че избягвайте студените места. От друга страна, ако я сложите в близост до директен изтоник на топлина, листата й и цветовете й ще почнат да съхнат. Комфортната за хората температура е комфортна и за Коледната звезда.

Не си мислете, че можете да задържите цветовете на поансетията по-дълго с различни видове торове – това просто няма да стане. Ако сте спазили по-горните изисквания, Коледната ви звезда ще има ярки цветове до 6 седмици, понякога до 2 месеца.

Как да накарате Коледната звезда да цъфне отново?

Тъй като е зимно цвете поансетията ви може да цъфне отново на следващата Коледа. За да стане това обаче, трябва да продължите да се грижите за нея през цялата година. Ако сте решили да изпробвате градинарските си умения, направете следното:

  • Отрежете стъблата до пъпките на новите израстъци на листа, обикновено това означава поне половината стъбло. Вероятно ще изглежда малко грозно за няколко седмици, докато се появят новите листа.
  • Преместете Коледната звезда на място с пряка слънчева светлина.
  • Не пресаждайте растението.
  • Поливайте го редовно и го торете с концентриран течен тор.

С тези стъпки ще получите красива поансетия със зелени листа. За да цъфне отново обаче, трябва да започнете да подготвяте растението си през есента. Не е прекалено трудно, но изисква ангажимент от ваша страна. От края на септември трябва да осигурявате на растението 12 часа пълна тъмнина през нощта и 12 часа светлина през деня. Това означава, че за около 8 седмици трябва да местите растението си от прозореца до тъмен ъгъл през нощта. Дори малко светлина през това време, може да наруши формирането на нови цветове. Но накрая вашият труд ще бъде възнаграден не само с красиви цветове, но и с удовлетворението, че сте го постигнали сами.

Предишна публикация
Жив плет на балкона (част I)
Следваща публикация
3 предимства на аерирането на тревните площи

Последни публикации