Жив плет на балкона (част I)

Кои са първите въпроси, на които трябва да си отговорим, ако искаме да направим жив плет на балкона си

Пролетта приближава с пълна сила и много любители на растенията се замислят какви новости да внесат в градините си. В условията на големия град, обаче не всеки има на разположение градина, а това не означава да се лишите от удоволствието да сте заобиколен от красиви растения, ако ги обичате. Все по-популярен в градски условия става зеления балкон. Като превърнем балкона си в красива малка градина правим живота си по-комфортен, осигуряваме си приятно занимание да се грижим за растенията, а и допринасяме поне мъничко за по-добрия въздух в нашия град.

Много е писано за благоприятното въздействие, което имат растенията върху човека: те спомагат за по-доброто настроение, по-добрата почивка и съответно се грижат за здравето. В градските условия, в които жевеят повечето от нас, уединението е лукс. Затова към изброените вече предимства, можем да добавим още едно – растенията или по-специално изграждането на жив плет на балкона могат да ни осигурят уединение. Живият плет би могъл да бъде красива преграда както за хорските очи, така и за шумовете на околния свят. Затова въобще не е изненадващо, че все повече хора избират да направят жив плет на балкона си.

На какви въпроси трябва да си отговорим, ако искаме да направим жив плет на балкона си.

Първият неминуемо е: С какво място разполагаме? За да направите истински красив жив плет на балкона си ви е необходимо място, защото за да виреят добре на растенията ви са необходими големи кашпи или друг вид съдове за отглеждането им. От каквито и растения да направите живия плет, ще са ви необходими кашпи, които да са дълбоки поне 40 см и широки 40 см. Дължината е по желание спрямо вашия вкус и кашпите, които сте харесали. Някои избират т.нар. сандъци, които са със стандартна дължина 80 см или 100 см, за по 2 или 3 растения. Други предпочитат кашпи за по едно растение, които слагат една до друга. При всички положения, ако искате жив плет, т.е. плътна преграда, растенията и кашпите ви трябва да са едни до други.

Вторият въпрос е: Как ще се грижа за растенията си? Освен ако не разполагате със 100 кв.м. балкон грижата за растенията ви няма да е много трудна. Те трябва да се наторяват, почистват, подрязват, на определен интервал от време трябва да се пръскат срещу паразити. Бройката на растенията едва ли би била толкова голяма, за да ви затрудни, а и винаги можете да се обърнете към професионалисти за помощ. Има озеленители, които предлагат единични услуги т.е. да се грижат на определен интервал от време за нуждите на растенията – на пролет, на есен или по-често. Ние също предлагаме такава усулуга.

По-важният въпрос е как ще поливате растенията си. Основната грижа за живия ви плет, когато той е засаден в кашпи е поливането. Това е и най-голямата трудност при отглеждането му. Кашпите пресъхват бързо, особено през лятото. В зависимост от температурите и изложението ви, ще трябва да ги поливате всеки ден или през ден. И то добре, така че да се „налеят“ със вода. Колкото по-големи стават растенията, толкова повече поливане ще им трябва. Ако отивате на почивка за 10 дена, ще трябва да намерите някой, който да го прави вместо вас. Да разчитате, че нищо няма да се случи с растенията през това време, е не особено сигурно. Проблемът, когато една кашпа е оставена да пресъхне т.е. почвата в нея да стане изключително суха и спечена е, че е почти невъзможно да я полеете след това. Когато кашпата пресъхне, а вие започвате да наливате вода в нея, тя се стича по вътрешните стени на кашпата и изтича навън, без да е напоила растението. Спасенето е да потопите цялата кашпа в по-голям съд пълен с вода и да я оставите известно време. Това обаче е почти невъзможно при кашпа дълга 1 м., засадена с растения.

Съвсем не искаме да Ви отчайваме, единственото ни желание да сте наясно с отговорностите, които поемате. Лесно можете да се спасите от опасностите на пресъхването и уморителното поливане с изграждане на капково напояване за саксиите си. То не е нито скъпо, нито трудно. Бихте могли да го направите сами, ако имате минимални познания и време или да поръчате на някой да го направи. От полаза би било, ако имате кран за вода на болкона, тогава ще ви бъде най-лесно. Капковото напояване може да е ръчно и да го пускате когато прецените или с програматор, зависи от възможностите и желанията ви. Ако нямате обаче вода на балкона си, ще трябва да го свързвате с вода посредством маркуч.

В следващия материал вижте как да изберем растение за живия си плет на балкона.

балконгрижи за растениятажив плет
Предишна публикация
Как да приготвим растенията си за зимата? (Част I)
Следваща публикация
Как да се грижим за Коледната звезда?

Последни публикации