Направи си сам: водопад и езерце в градината

Водните съоръжения в градината са интересен акцент в нея. Те могат да бъдат най-разнообразни – от басейн, през водно огледало до кладенец. За голяма част от тях обаче са необходими много място, а и много средства за изграждането и поддръжката им. С немного средства обаче би могло да се направи малко езерце с водопад. Това би било предизвикателство пред всеки градинар, но този аксесоар определено няма да остане незабелязан. Крайният резултат ще внесе много красота и уют в градината и ще ви възнагради за усилията.

Какво ви е необходимо: въже; лопата и други инструменти за копане; материя за покриване на дъното на изкуствени езера; пясък; водна помпа; воден филтър; маркуч; камъни; растения и други орнаменти по ваш избор

Инструкции в 6 стъпки

Стъпка 1: Избрете място в градината си, където ще направите езерцето. То трябва да се огрява от слънцето поне по няколко часа на ден. Очертайте с въже, маркуч или друга връв размера и формата на вашето езерце.

Стъпка 2: Изкопайте дупка в очертанията на езерцето ви. Дълбочината зависи от вашите предпочитания, но е добре да е различна в различните части на езерото, за да можете да разположите камъни, други аксесоари или растения. Премахнете всички камъни или корени, които могат да се намират в почвата. Изкопайте друга по-малка секция в близост до езерото ви, където ще бъдат разположени камъните за водопада ви. Тя трабва да бъде достатъчно голяма, за да може да побере водната помпа, която сте избрали.

Стъпка 3: Насипете пласт пясък на дъното на езерото и покрийте отгоре с материя за изкуствени езера. Има различни видове материи, които можете да намерите във всеки голям хипермаркет от типа „направи си сам”. Там ще можете да си избрете материя, която да ви харесва (ако бюджетът ви позволява под основната материя за езерото, сложете подложка, тя също се продава в големите магазини). Като слагате покривната материя се уверете, че ще остане достъчно материя по краищата извън дупката, върху които ще сложите камъни или друго, за да предотвратите пробойни и изтичане на водата в почвата. Също така внимавайте материята да е опъната добре над всички ъгли, неравности и извивки.

езерцеСтъпка 4: Следващата стъпка е да изградите механизъм за водопада. Той, чрез водната помпа,  ще взима вода от езерото и ще я извхърля нагоре. Водният филтър се поставя на дъното на езерото и се свършзва със помпата посредством маркуч, за предпочитане е да е прозрачен или в цвят, които не се забелязва много. Помпата се поставя в мястото, която сте изкопали за водопада. Около нея нятрупвате камъни в препочитана от вас форма, така че да бъде оформен водопада. Целта е помпата да не се вижда, но все пак да имате достъп до нея, ако се наложи поправка. От помпата излиза друг маркуч, чийто горен край слагате на подходящо място на върха на водопада. Трябва да прецените формата и подредбата на камъните, които ще използвате така че маркучът, който излиза от помпата да не бъде нито хоризонтално нагоре, нито да се прегъва някъде, защото това ще затрудни работата на помпата. При водопад с височина 1 м., минималните изисквания за дебита на помпата са 30-35 л в минута.

Можете да комбинирате водопада с алпинеум или рокарий. Около основата от камъни можете да натрупате пръстта, която сте изкопали от езерцето и да засадите различни по големина иглолистни.

Стъпка 5: Украсете езерото ви с камъни и растения според вкуса ви. Най-добре е да използвате водни и влаголюбиви растения, които да сложите в подходящи кашпи, заедно с пръстта и да ги разположите върху камъни или други стойки в езерото. Така ще можете да ги сменяте, а и ще избегнете трудностите от почистването или подмяната на водата, ако ги засадите направо в езерото.

Не е желателно да се садят много растения, достaтъчни са няколко скромни обитателя. В близост до езерото може да има растения, които да впечатляват с размерите си, както и големи декоративни треви. Подходящи растения за езерцето ви са азалии. Вододендрон, папрати, блатен аир, водни лилии, които обичат топла вода и слънчеви места. Засаждат се от април до юни. Красиви кътове около езерото ви могат да се получат от съчетание на обли камъни и иглолистни храсти. За подобряване на качеството на водата са подходящи дървени въглища или черен торф, които се поставят в сита мрежа на дъното. Ако се образуват водорасли, трябва веднага да се извадят. Не се препоръчва да се унищожават с химикали.

Стъпка 6: Напълнете езерото с вода и включете помпата. Тъй като описаният тук механизъм е по-прост, не включва непрекъснато обновяване на водата, а представлява затворен кръг, ще е необходимо да зледите нивото на водата в езерцето ви и да я допълвате при нужда. Не забравяйте че помпата не бива да работи на сухо, защото е възможно да изгори, а тя е един от скъпите елементи във вашето езеро.

Предишна публикация
Туята и нейните видове
Следваща публикация
Защо увяхват иглолистните

Последни публикации