Птичето грозде – от любима храна за пернатите до жив плет

Едно от най-търсените растения за изграждане на живи плетове е лигуструма или т.н. птиче грозде. Видът лигуструм има около 50 разновидности. Тези храсти и дървета произхождат от умерените климатични зони на Азия, Европа и Африка и са известни с това, че виреят в почти всички почви, местоположения и са толерантни към големи климатични амплитуди. Различните видове лигуструм започват от малки храсти и стигат до дървета. Всеобщото заблуждение е, че лигуструма е вечнозелено растение, докато той е полувечнозелено. Много от видовете му са листопадни, други са вечнозелени, но това зависи от климата, при който се отглеждат. В много студени зими листата  и на вечнозелените видове опадват, като на пролет или по-скоро още през февруари се възстановяват отново.

Обща характеристика на всичките видове лигуструм е, че са много бързо растящи и през лятото цъфтят със съцветия от малки бели цветчета, повечето от които миришат, макар да има и такива с неприятна миризма. След прецъфтяването на цветчетата се появяват черни плодчета, които изглеждат атрактивно на фона на златните листа на вариегатните форми. Птиците пируват с тези плодчета и могат да “напълнят“ бързо цялата околност с лигуструм, като в САЩ, Австралия и Нова Зеландия някои от видовете се използват за залесяване на млади гори.

Лигуструмът расте на слънчеви или полу-сенчести места и предпочита влажна, но добре дренирана почва. Корените му са много агресивни и често правят невъзможно между тях да расте друго растение, затова когато се отглежда с декоративна цел, например за жив плет, останалите растения се садят на известно растояние от него. Лигуструмът се размножава от семена или делене, като някои от по-сложните и селектирани сортове, могат да се размножават само чрез резници, защото това е единствения начин да запазят качествата на маточното растение.

Ligustrum vulgare или обикновено птиче грозде

Този разклонен храст от Европа и Северна Африка е листопаден или полу вечнозелен и достига на височина до 3 метра, рядко до 5 метра. Той има тъмнозелени, изпъстрени с точици овални листа и бели много силно миришещи цветове. Има няколко разновидности с пъстри листа. Лигуструм vulgare “Aureum’ е с жълти листа, ‘Cheyenne’ е много издръжлив на студ вид, култивиран в Северна Америка, ‘Chlorocarpum’ има зелени плодчета, ‘Lodense‘ е джудже с гъст растеж. Ако се използва за формиране на жив плет Обикновения лигуструм трябва да се подрязва много през първите години, след което само да се поддържа като форма. Обикновеното птиче грозде е използвано за жив плет в Елизабетинските градини в Англия, но скоро е изместено от най-популярния вид за изграждане на широколистни живи плетове в Европа – Ligustrum ovalifolium.

Ligustrum ovalifolium Aureum
Ligustrum ovalifolium Aureum

Ligustrum ovalifolium е храст произхождащ от Япония и Корея, с малки, овални листа. Той е бързорастящ, вечнозелен или полувечнозелен, расте до около 3,5 – 4 м. височина. Храстът цъфти в средата на лятото с малки бели цветове. Много популярна разновидност е Aureum със жълто-зелени листа.

Ligustrum japonicum или Японско птиче грозде

Този разклонен и гъст вечнозелен храст, произхождащ от Азия, достига до 3 м височина и се разпростира на около 2, 5 м. Той има овални, лъскави, тъмно зелени листа и образува големи съцветия с конична форма от средата на лятото до началото на есента, последвани от синьо-черни плодчета. Японския privet може да бъде използван за изграждане на жив плет. Разновидността Rotundifolium е по-бавно растяща от повечето лигуструми и има дебели заоблени листа.

 

 

Ligustrum lucidum или Блестящо птиче грозде

Този вечнозелен храст има изправен растеж  и достига до 9 м височина и 8 м ширина. Родом лигуструм лусидум е от регона на Китай, Япония и Корея. Той има големи, леко издължени, лъскаво тъмно зелени листа и формира големи съцветия от кремаво бели цветчета.

Ligustrum lucidum
Ligustrum lucidum

Листата на разновидността Tricolor са изпъстрени със жълто и розово, когато са млади. Excelsum Superbum е със тъмно жълти листа и бели цветове. Въпреки че черните му плодчета са отровни, те се използват като лекарство в Китай. Твърди се че предотвратяват загубата на костно вещество при пациенти на химиотерапия и са възможно лекарство за СПИН, респираторни инфекции, Паркинсон и хепатит.

Ligustrum obtusifolium

Този листопаден японски храст  достига до 3 м височина. Той има яркозелено оцветяване на листата. Разновидността Регелианум е студоустойчива и расте на ширина с хоризонтални клони, достигащи до 1, 5 м.

жив плетлигуструмптиче грозде
Предишна публикация
Отглеждане на луковични растения
Следваща публикация
Криптомерията – японското дърво на боговете