Какви са условията в градината ми?

 

Някои храсти и дървета растат при всякакви условия, но повечето имат предпочитания. Затова преди да си купите определено растение е добре да проучите от какви условия се нуждае то или най-малкото да попитате тези, които ви го продават. Тук ще вмъкнем един още един съвет от разсадник Хевис – не купувайте нещо повече от теменужки от места, в които нямате личен контакт с продавачът и той не може да ви обясни как да отглеждате растението.

Първото, което трябва да знаете за условията в градината си е каква е почвата. Обиновената градинска почва е подходяща за повечето растения, но някои не понасят тежката или песъчлива почва. Има растения, които се чувстват най-добре в бедна и суха почва. Много важен е и дренажът, т.е. как се отводнява градината ви.

Второто важно нещо, което ще трябва да определите са климатът и разположението. Тук не става въпрос само за големите климатични зони, напр. умерено континентален, какъвто се води климата в нашата страна,  а за конкретните климатични условия на вашата градина. Дали тя е в по-планински или по-равнинен район; дали сте в близост до голям водоем (море; язовир; река); какви са ветровете при вас, защото има растения, които имат нужда от защита и не понасят много ветровито места и не на последно място е важно доколко е слънчево във вашата градина. Слънцето, разбира се е необходимо за всички растения, но има и такива, които се нуждаят от много светлина и обратно, растения които не обичат преките слънчеви лъчи.

И така да обобщим: преди да започнете да купувате растения за своята градина, първо си отговорете на въпроса какви са условията в нея и проучете, кои растения ще се чувстват най-добре там.

Предишна публикация
Зеленина през зимата или шума през есента
Следваща публикация
Форма и размер на растенията в градината