Красиви и вкусни

Да готвиш за семейството си или за приятелите си е начин да покажеш любовта си, казват някои. А ако изпитваш любов към самото готвене, искаш да направиш всичко по перфектния начин. За да е вкусно едно ястие, в него трябва да се сложат подходящите подправки. А какво по-хубаво от това те да са пресни? Така любовта към готвенето се съчетава с любовта към растенията, а живите подправки могат да бъдат не само вкусни, но и красиви и полезни, като гонят нежеланите насекоми от къщата или апартамента ни.

Всеки може да отгледа подправки в саксия, а ако имате масто и за по-голям контейнер, кашпа или кошница бихте могли да направите чудно красив кът в стаята или на балкона си. Освен това ястията ви ще миришат вкусно. Повечето подправки са много лесни за отглеждане, за разлика от много други капризни условия. И макар да се чувстват по-добре навън в градината, можете да ги отгледате в саксия на прозореца и в кухнята. Като цяло билките са много адаптивни и свикват към почти всяка среда. Билките са много различни в техните характеристики – някои се използват за подправки, други имат медицинско приложение, някои са силно миризлини, докато други не са., някои са цъфтящи и от тях се прави хубав мед. Друго предимство на билките е, че те се понасят със всякакви други видове растения – можете да ги засадите между лехите със зеленчуци в градината, като разделител на цветните лехи или около дървета и храсти.

Ето и няколко билки, които трябва да попаднат в списъка ви „must have”:

Босилек

Използван в различни ястия от Италия и Азия, и дори в коктейли, босилекът е една от най-разпространените и полезни за отглеждане билки. Босилекът има различни видове (известни са около 150 вида), като най-разпространени са т.нар. италиански и гръцки босилек. Повечето видове босилек са едногодишни растения, но има и многогодишни.  Той обича слънчевите места и добре дренираните почви. Засява се в ранна пролет, а през април и май може да се посади и навън, ако сте взели голямо растение от разсадник като нашия например. Семената на босилека поникват при температура между 20 и 30 градуса С, а при -10 загиват.

Босиелк, копър и магданозИмето си босилекът получава от гърците – базиликум означава царски. Билката е позната от древността – използвана е още от персийците като подправка; в Средновековието се смятало, че букетче босилек означавало покана за любов; в Мексико има обичай, според който ако носиш стръкче босилек в джоба си, ще се сдобиеш с пари; босилекът се използва и при редица канонически ритуали в християнската църква.

Мента

Ментата или по български джоджена също се нарежда сред полезните билки. Джоджена се отглежда бързо и лесно. Единствената трудност идва от това, коя разновидност да изберете, за да отглеждате и добавяте в ястията си или в домашно приготвено Мохито. Има видове, които носят популярните наименования ябълкова мента, портокалова мента, джинджър мента или дори Корисканска мента, но те са не толкова разпространени в България. Джодженът е многогодишно растение и ако седи на топло можете да го отглеждате дълго време. В градината трябва да се подреже, за да може на пролет да покара пак. Обича да е на слънчево, а почвата да е рохкава и водопропусклива.

Риган

Ригана е подправка, която се използва много в гръцката и италианската кухня. Той произхожда от Средиземноморието, в превод origanum означава „накитът на планината“. Той също е многогодишно растение и една от малкото билки, които не променят особено вкуса си, когато са изсушени. Риганът може да расте на едно място 3-4 години. Засява се рано напролет.

Магданоз

Излишно е да описваме колко употребяван е в ястията магаданоза, освен това той се отглежда много лесно, обича по-студените сезони, а освен това добавя много красив зелен цвят в градината ви. Магданозът е студоустойчиво растение. Семената никнат при 2 градуса над нулата, а младите поници понасят повече от минус 9 градуса. Възрастените растения спокойно могат да презимуват под снега, така че той може да се засажда както през пролетта, така и през есента. Магданозът има свойството да привлича пеперудите.

Родината на магаданоза е Средиземноморието и по-точно остров Сардиния. Името му среща още в древността, той е ценен толкова много, че се е смятал за свещенно растение. Има две основни форми на магданоза – листен и кореноплоден.

Розмарин

Освен като подправка розамринът често се използва и за нисък жив плет и бордюр в градината. Въпреки че е малко по-труден за отглеждане от голяма част от останалите подправки, усилията си струват. Розмаринът често е използван и в алпинеуми или цветни кътове в градината, заради красивите си сини, бели или розови цветове, зависимост от сорта.
Розмаринът е многогодишно растение, приличащо на малко храстче с тънки и твърди листенца, много подобни на иглолистно. Не е много студоустойчив обаче и ако искате да го отглеждате в градината си, ще трябва да му създадете условия да презимува, защото при -5 градуса той ще измръзне. За сметка на това, ако сте решили да го отглеждате в саксия, няма да имате никакви проблеми, той може да презимува и на остъклен неотоплен балкон, стига температурата да не пада под -5 градуса.
Маточина
Родината на маточината е Европа, известна е под името лимонка заради миризмата, която излъчва. От нея се прави много хубав мед, тъй като привлича пчелите, затова носи и името Melissa – пчелна трева. Маточината е многогодишно растение, което достига височина до 1 м. Размножава се чрез семена и вегетативно, но никне бавно и е малко по-капризна от останалите подправки и билки. Ако искате да цъфти, непременно я сложете на слънце.

босилекджодженмагданозматочинаментарозмарин
Предишна публикация
Особености на тревата и ливадите
Следваща публикация
Как да отгледаме подправки в саксия

Последни публикации