Особености на тревата и ливадите

Сега е най-мързеливото за всички градинари време – зимата. Но ако сте решили напролет да се захващате с изграждане на градина, то ще трябва да оползотворите студените месеци, за да разберете как да го направите, как да планирате и какви са най-подходящите растителни видове за вашата градина. Ще започнем с основното и едно от най-трудните – тревата.

Ако отидете в разсадник, градински център или на градинските щандове на големите магазини ще видите десетки видове тревни смески. Но вместо да седите и да се чудите защо е необходимо да има толкова много наименования и видове трева, по-добре предварително разберете коя точно е най-подходяща за вашата градина.

Основни видове трева

Тревите имат два основни подвида: трева за студен и за топъл климат. Тревата за студен климат е най-подходяща за северен климат със студени зими и лета, в които температурите не стават по-високи от 30-32 °C. Дълги периоди, в които температурата е над 32 °C, карат тази трева да покафенее и да „заспи”.  Със застудяване на времето тази трева отново става зелена. Треви за студен климат са многогодишния райграс и повечето видове власатки. Многогодишния райграс и високата власатка са добър избор за места, върху които ще се стъпва много – за паркове, за поляни, на които ще играят деца. Власатката е по-подходяща за места, на които няма да се стъпва много, например за склонове. Тя расте бавно и се нуждае от по-малко косене.

Красивата ливада е най-добрия фон за вашите растения
Красивата ливада е най-добрия фон за вашите растения

Тревите за топъл климат виреят добре на места, където земята на замръчва през никой от сезоните. Те се справят по-добре със жегата и при редовно поливане, няма да покафенеят или изсъхнат през най-топлите месеци.

По принцип няма трева, която да расте добре на сянка, но когато искате да направите поляна около къщата ви, често се налага част от тревата да я на сянка. Има специални треви и за такива места, като те са от сортове, които приемат по-леко липсата на пряка слънчева светлина. Въпреки това трябва да имате предвид, че тревата, която расте на сянка трябва да бъде оставяна малко по-дълга от останалата и да избягвате прекаленото тъпчене по нея.

За улеснение има разбира се и универсални треви, които са микс от няколко типа, подходащи за съответния климат. Ако имате малък двор, в който няма много големи разлики в условията, е най-добре да изберете такава трева. Това ще ви спести както време, така и пари. Но ако пространството е голямо и сте разпределили добре зоните в него, както в зависмот от условията, така в зависимост и от начина им на ползване, по-добре си вземете различни треви и ги съчетайте. Така ще получите най-добри резултати.

Засаждане на трева

Няма нищо сложно в засаждането на трева, но е доста трудоемко и е необхдимо търпение, ако искате добри резултати. Така че ако искате да получите гъста трева бързо и без да се потите много си купете тревни чимове или още по-добре обърнете се към озeленители, за да ви ги засадят. Това обаче е доста скъпо, пък и пропускате удоволствието.

Първото нещо, което трябва да направите след като сте взели решение да направите поляна и какъв или какви видове трева ще използвате е да изберете времето за посяване. Най-добре е да започнете през пролетта. Този период има няколко предимства: в началото на пролетта на поляната няма да са израстнали много плевели и други треви и ще ви е по-лесно да ги отстраните, със сигурност предстоят топли и слънчеви месеци, които да помогнат на тревата да порасте, а не е и средата на лятото, когато е прекалено топло и ще е необходимо много поливане. Разбира се можете да посадите трева и през лятото и есента, всичко зависи от вашето време.

Топиарните растения биха стояли страхотно върху плътен зелен килимПървото, което трябва да направите е да премахнете всички растения – плевели и други треви от мястото, където ще садите тревата. Това е особено досадно занимание, точно поради факта, че плевелите имат свойството да бъдат неизтребими, за разлика от тревата, която искате да култивирате. За по лесно използвайте пестициди за премахване на плевели, но спазвайте инструкциите за количеството им и оставете около 2 седмици между последното поръсване и посяването на тревата. Втората стъпка е да изравните почвата и да разбиете всички големи буци. Обърнете горния слой на мястото където искате да направите поляна и го заравнете с гребло. Винаги е хубаво да внесете слой добре прегоряла оборска тор или торф, както и да използвате изкуствени торове, за да подхраните почвата предварително. Има различни видове подхранващи торове, едни от тях са течните и гранулирани торове на Biopon. Те препоръват предварителното наторяване на стане 10 дена преди засаждане на тревата.

След като сте изпълнили всички видове подравнявания и обогатяване на почвата, които решите да предприемете, пристъпвате към сеенето. Експертите препоръчват то да се извършва в две посоки. Мислено или пък като отбележите с колчета разделете мястото на редици и първо засейте семената в една посока на близки редици. Добре да минете с греблото върху мислените ви редове семена, за да сте сигурни, че сте ги объркали с почвата. След това напраевте препендикулярни линии на вече засетите редици и повторете упражнението. Приема , че така ще избегнете възможността да останат голи петна в моравата ви. Но дори това да се случи винаги можете да засеете допълнително трева на тези голи петна. Дори се препоръчва да се прави всяка година на местата, където тревата е по-рядка. Има дори специална трева за това – трева за поправки.

След това поливате – от 2 до 3 пъти на ден, в зависмост от мястото и времето. След две до три седмици тревата трябва да поникне. След това разреждате поливането до веднъж на ден. Продължавате да торите по схемата, зададена от производителя на тора, който сте си избрали. Обикновено се тори след първото постригване. То трябва да се случи когато тревата ви достигне около 10 см. височина. Повечето хора спират дотук, но за да отгледате хубава поляна грижите трябва да продължат. Трудното обаче е минало, предстои по-лесната част или както казват англичаните – лесно е да отгледаш английска ливада – поливаш – подстригваш, поливаш – подстригваш и така 200 години.

Предишна публикация
Смърчът и седемте джуджета
Следваща публикация
Красиви и вкусни

Последни публикации