Смърчът и седемте джуджета

Смърч звучи като огромно здраво дърво. И в действителност има много видове смърч, които отговарят на това описание, някои от тях достигат височина от 45 м. Те обаче са подходящи само за доста големи дворове.

Смърча има и няколко подвида – джуджета. Те имат същия цвят и форма като по-големите си братя, но в умален мащаб. Те рядко стават по-високи от 3 метра и това ги прави особено привлекателни за декоративна употреба. Садят се в алпинеуми, кашпи, по-малки дворове. Те смърчове джуджета често се продават през декември в саксии за миниатюрни коледни дръвчета.

Смърч Коника

Най-разпространение вид смърч джудже  е Picea glauca conica. Бавнорастящият смърч, има конична форма и малки, наситено зелени иглички. Албертата достига максимум 3 м височина и около метър в диаметър. Отдалече игличките й изглеждат меки. Най-добре се чувства на места с добра циркулация на въздуха.

Другите джуджета

Има десетки видове смърчове джуджета, които са по-рядко срещани. Един от тях е Picea glauca “Jean’s Dilly”. Тя има необикновени, извити иглички и расте само до 1, 5 м височина. Picea glauca “Pixie Dust” е доста компактно дърво, стигащо до около 2,5 м на височина. Picea glauca “Rainbow’s End” достига също до 2,5 м, но през половината сезон е обагрена в жълто. Picea Globosa е много интересно джудже със закръглена корона и атрактивни сини иглички, на което му отнема десетилетие, за да порасте до 60 см.

Грижи за джуджетата

Родината на смърчовете джуджета е Северна Америка. Те се нуждаят от слънчеви или полусенчести места, издържа на много ниски температури. Препоръчително е да бъдат засадени във влажни, но добре дренирани почви. Засаждайте ги на няколко метра по-далеч от къщата или други предмети.

Смърч Алберта е склонен да се заразява от паразити, особено през пролетта. Още по-уязвима е Албертата, ако е посадена в близост до сграда. Когато е заразена, игличките й покафеняват и скоро след това опадват. Затова се препоръчва смърча джудже да бъде посаден на открити пространства и при добра циркулация на въздуха, както и редовно третиране с пестициди.

Джуджета у дома

Въпреки, че смърчовете са дървета, които трябва да живеят навън, малката и интересна форма на джуджетата изкушават много хора да ги отглеждат като стайни растения. Те са много подходящи и за коледни дръвчета в саксии. Това по принцип е възможно, но трябва да се спазват няколко правила. Първото правило е смърча да има достатъчно светлина, трябва да сложите саксията му на място, което е огрято от слънцето през по-голямата част от деня. Когато нямат достатъчно светлина игличките на смърча пожълтяват. Поливайте обилно смърча веднъж в седмицата. Особено внимателни трябва да бъдете за пресъхване на почвата през първата една година на дървото. След това можете да поливате само когато най-горния слой на почвата изсъхне. Често преглеждайте игличките на смърча за малки инсекти и болести. Смърча търпи подрязване, но само в средата на лятото и по малко. Обикновено се подрязват само крайчетата на по-израстналите клони, за да се оформи конуса на дървото. Помнете също така, че смърча издържа на много ниски температури и прекалената топлина може да не му се отрази добре. И накрая, въпреки че е джудже, смърча все пак е дърво, ако искате да расте правилно трябва да му осигурите достатъчно дълбока и голяма саксия. Растенията, които се отглеждат в саксии се нуждаят от подхранване много по-често от засадените в земята на вън, защото имат ограничени хранителни ресурси.

 

смърч
Предишна публикация
Какво е общото между мащерката и бабината душица?
Следваща публикация
Особености на тревата и ливадите

Последни публикации