Чашкодрянът и неговите видове

Родът Евонимус или чашкодрян, съдържа около 175 вида листопадни и вечнозелени дървета, храсти и пълзящи растения. Те произхожадт от Източна Азия и Хималаите. Всички видове имат листа, разположени по двойки едно срещу друго, обикновено с назъбени краища. Цветовете са незабележими, зеленикави или жълти, подредени в малки гроздчета. Когато листопадните видове като Red Chief се обвият в богата есенна украска, те образуват малки като капсула плодчета, пълни със жълти, оранжеви или червени семена, които птиците разнасят.

Повечето от видовете Евонимуси са студоиздръжливи, растат най-добре на места защитетни от вятъра, с достатъчно слънце и плодородни, добре дренирани почви. Размножават се от семена или резници.

Euonymus alatus

Този листопаден храст произхожда от Япония, Китай и Кореа. Той е много разклонен с множество клончета и достига до около 2,5 м височина. През пролетта храста цъфти с малки зелени цветчета, които до есента се прверъщат в малки лилави шушулки, пълни с червени и жълти семена. По същото време листата на Евонимус алатус стават ярко червени, преди да опадат.

Euonymus japonicus AlbomarginataEuonymus europaeus е друг основен вид чашкодрян. Той произхожда предимно от Европа, където населява покрайнините на горите и склоновете, като предпочита богати на хранителни вещества варовити почви. Европейския чашкодрян е листопаден храст или малко дърво. Той расте на височина до 3 – 6 м, много рядко около 10 м и образува стъбло до 20 см в диаметър. Листата му са разположени едно срещу друго и имат форма на елипса. Дълги са от 3 до 8 см, а ширината им е 1-3 см. През лятото листата са тъмно зелени, а през есента варират от жълто-зелено до червено-лилаво, в зависимост от атмосферните условия. Euonymus europaeus има жълто-зелени малки цветчета, които цъфтят през късна пролет. През есента от цветчетата се образуват червени, лилави или розови плодчета с големина около 1,5 см, които се виждат отдалеч.

Именно заради тези разноцветни плодчета, европейския чашкодрян е доста използван като декоративно растение в паркове и градини. Европейския чашкодярн е много издръжлив на лоши атмосферни условия, което е още едно преимущество за използването му в озеленяването. Известни негови разновидности са Aldenhamensis, който е един от най-големите видове и има блестящи розови плодчета и Red Cascade, който често приема плачеща форма, под тежестта на големите си червени плоддове. Плодовете на чашкодряна обаче са силно отровни, затова трябва да се внимава, ако в близост до него има малки деца.

Euonymus fortunei

Еунимус фортунейEuonymus fortunei често е наричан и euonymus radicans. Това е пълзящата разновидност на чашкодряна. Този храст е вечнозелен и се катери с въздушни корени като бръшляна и може да изкатери на каменна или тухлена стена висока 6 м. Може да се използва и като почвопокривно растение, като няма ограничение в растежа му, но като цяло е от по-компактните пълзящи форми. От началото до средата на лятото пълзящия ашкодрян образува зелено-бели цветчета. Emerald Gaiety е малка, компактна разновидност с тъмно зелени листа с бяла ивица по края. Често през зимата листата й придобиват розов оттенък. Emerald Gaiety достига до 1 м височина и около 1,5 ширина. Emerald’n’Gold е много гъст и малък храст, чиито наситено зелени листа са обагрени в златно по края, те също придобиват розов оттенък през зимата. Тази разновидност расте до 30 см височина и 1 м ширина. Silver Queen има зелени листа изпъстрени в бяло и достига до около 2 м височина. Евонимус фотуней се използва като почвопокривно растение или за обличане на стени и друго форми. Възмобно е да се използва и за жив плет, но е необходимо да има опора, върху която да се покатери, например ограда.

Най-популярният вид на еунимуса, използван за изграждане на живи плетове е

Euonymus japonicus

или Японски чашкодрян. Този вечнозелен храст произхожда от Япония, а за плетове се използват няй-вече неговите вариегатни форми. Той има големи овални листа и в традиционното си местообитание достига до 3 – 3,5 м височина. Образува светло зелени цветове в ранното лято. Вариегатните форми на японския чашкодрян са по-ниски и по-гъсти. Albomarginatus има листа с бял кант. Aureomarginatus има овални листа със жълт кант и малки, звездовидни зелени цветчета през лятото. Той образува хубав гъст плет. Bravo е шарен със зелени и жълти листа, а President Gauthier има зелени и бели листа. Всичките разновидности на японския чашкодрян могат да понесат и морски климат.

Предишна публикация
Криптомерията – японското дърво на боговете
Следваща публикация
Растения за жив плет (I част)

Последни публикации