Растения за жив плет (I част)

Много сме говорили за живите плетове – какви видове са, как се изграждат и какви грижи се полагат за тях. В този и следващите текстове за удобство ще представим някои от най-популярните растения за изграждане на живи плетове с няколко от най-основните им характеристики. Надяваме се това да ви помогне да вземете правилното решение какъв точно вид жив плет искате.

 

Ще започнем с

 

Широколистни видове за жив плет

 

Лигуструм или т.нар птиче грозде е един от най-популярните видове за изграждане на жив плет. Много хора го наричат дори „жив плет”. Ако сте решили да си направите жив плет от лигуструм трябва да имате предвид следните предимства и минуси. Лигуструмът не е вечно зелен, той е по-скоро полу вечно зелен. Има зими, в които листата му не опадват (обикновено по-топлите), но в повечето случаи на нашите географски ширини те опадват. Живият плет от лигуструм се сади в две редици със шахматна подредба. Засаждат се 10 броя на линеен метър в две линии на 20-30 см. една от друга, като растенията се садят през 25 – 30 см. След като всички растения са вече посадени, се подрязва към 1/4 от височината им, когато са облистени, за да могат да се прихванат по-лесно. Лигуструмът е предпочитан за жив плет, защото е бързорастящ и основно защото е евтин. Той се продава на гол корен и в работни саксии, като обикновено всички предпочитат гол корен, именно защото излиза най-изгодно. Ако сте избрали този вариант обаче трябва да имате предвид, че той се засажда само рано пролет и че растенията на гол корен не могат да издържат не засадени дълго. И последното заблуждение, което е добре да бъде разсеяно от самото начало – не очаквайте че месец – два след като засадите корените лигуструм ще имате жив плет, за да израстне и се сгъсти плета е необходимо време – поне две-три години.

 

Prunus laurocerasus Rotundifolia
Prunus laurocerasus Rotundifolia

Чемширът е също много използвано широколистно растение за жив плет. Една от най-разпространените му форми е Buxus sempervirens. Той е вечнозелен и изключително гъст, много добре понася резитба, което го прави предпочитан за сложни топиарни форми храст. Друго голямо предимство на буксуса е, че не е претенциозен към почва и слънце, лесно се прихваща и дори може да се премести от едно място на друго в градината и отново да се прихване. За жив плет чeмширът се засажда обикновено в един реед, но ако искате по-бързо да получите по-плътна и дебела ограда може отново да се засади в две редици, като растенията се посаждат шахматно на разстояние 35-45 см едно от друго. Сега стигаме и до предупрежденията – чемширът расте много бавно и трябва да имате огромно търпение, за да отгледате висок жив плет. Затова той се използва по-често за вътрешни ниски живи плетове или бордюри. Освен това всички части на растението са отробни, така че е добре да внимавате ако в близост до плета има малки деца.

 

Популярен жив плет е и плетът от лавровишна. Тя е вечнозелен храст или малко дърво, като височината й спрямо вида е от 5 до 15 м. Има около 40 разновидности. Произхожда от региона на Черно море, а един от популярните й доста студоустойчиви видове – Prunus laurocerasus ‘Shipkaensis’ – произхожда от България, по-конкретно от връх Шипка, откъдето носи и името си. Лавровишната често се Tree-Prunus laurocerasus15-03-09бърка с лавровото дърво, заради близостта в имената им, но това са две коренно различни растения. Лавровишната има дебели, лъскави листа, отгоре тъмнозелени, а отдолу по-светли. Цветовете й са бели, събрани в гроздове. Цъфти в периода май-юни, а плодът й е черен с костилка. Prunus Laurocerasus Shipkaensis e студоустойчив сорт с компактен растеж, той може да стане дърво и е особено красив. Недостатъкът на този сорт е че расте сравнително бавно. Prunus Laurocerasus Novita расте по-бързо, също е студоустойчив сорт и затова често се предпочита за направата на живи плетове у нас. Други сортове подходящи за живи плетове са Caucasica, Kleopatra, Rotundifolia и др. Красотата на лавровишната е едно от основните й предимства за изграждането на живи плетове. Плетът от лавровишна се сади в една редица, като разстоянието между растенията може да бъде 45 – 60 см. Друго предимство на лавровишната е че тя поняса резитба и лесно се оформя в различни геометрични фигури. Разбира се има и недостатъци. Плетът от лавровишна съвсем не може да се нарече евтин – 3 л. контейнер с растения с височина 60/70 см струва около 10 лв. в зависимост от конкретния сорт. Като цяло лавровишната е студоустойчива, но не харесва студените ветрове, а понякога рязката смяна на топло и студено също не й действат добре и растението може да измръзне частично. Хубавата новина все пак е че често се възстановява след това. Последното предупреждение за лавровишната е, че тя е доста силно отровна.

 

Растения за жив плет – II част

жив плетлавровишналигуструмчемшир
Предишна публикация
Чашкодрянът и неговите видове
Следваща публикация
Растения за жив плет (II част)