Лъжекипарисът на градинаря Елууд

Лавзоновите лъжекипариси са голям род иглолистни с множество видове, различаващи се по форма, цвят и височина. Много разпространен лавзонов лъжекипарис е Елууди или Елводи, както е наричан заради немско-холандското произношение на името си. Лъжекипариса Елууди, освен двойнствено име има и няколко подвида, които са доста различни един от друг и може да се каже, че наименованието лъже-кипарис е много подходящо за него.

Извън шегата лижекипарисите Елууди са изключително красиви растения, много приспособими към различни атмосферни условия и почви и затова са предпочитани за градината.

Лавзонов лъжекипарис Елууди

За да бъдем честни към този лъжекипарис, макар вече да го нарочихме, че има изменчива природа, той най-много прилича на далечния роднина на лъжекипарисите – обикновения кипарис или т.нар. средиземноморски кипарис. Елууди притежава същата източена форма, наподобяваща по-закръглена свещ, със ситни иглички. Разликата е че основния цвят на Елууди е синьо-зелен, докато кипариса е тъмно зелен.

Елууди рядко достига височина над 3 м. (а и не е подходящо да го оставяте да порасне повече)  и ширина около 80 см, за разлика от кипарисите, които свободно растящи могат да достигнат десетки метри височина. Друга основна разлика разбира се е, че Елууди оцелява на минусови температури, докато за средиземноморските кипариси това е трудно.

Лавзоновия лъжекипарис Елууди е сравнително бавно растящ за лъжекипарис – род, който се смята за един от най-бързо растящите декоративни иглолистни. Обича да е на слънчево място, както и влажните, добре дренирани почви.

Лавзоновия лъжекипарис Елууди е открит в Суанмор Парк във Великобритания. Името му е в чест на Елууд – главният градинар на парка. Откритието вероятно датира от 1920 г, но новият вид е описан за първи път през 1929 г.

Както вече споменахме този вид има и подобни:

Лавзонов лъжекипарис Елууд Пилар

Елууд Пилар прилича много на по-големия си брат Елууди, но той е растение джудже. Елууди Пилар достига максимум 1-1,20 м за десет години, което автоматично означава, че е бавно растящо иглолистно. Както повечето бавно растящи джуджета то по презумпция е по гъсто от по-големия си брат. Освен тези разлики можете напълно да объркате двата вида. Елууди Пилар е много подходящ за малки градини и алпинеуми.

Лавзонов лъжекипарис Елууд Голд

Както подсказва името на това джудже, то има жълт до електриково зелен цвят през пролетта и лятото. Елууд Голд е изключително атрактивно растение, то расте гъсто и има форма на конус, с много тънки и меки иглички. Обича слънчеви места с добре дренирана почва и е много издръжливо на лоши атмосферни условия.

Заради нежността и цвета си Елууди Голд заслужава в градината ви място, на което ще бъде видяно, въпреки ниския си ръст от 1,8 – 2,0 м. Затова му изберета такова и няма да съжалявате. Плодовият аромат на откъснатите му иглички или клонки ще бъде допълнителна атракция.

лавзонов лъжекипарислъжекипарис Елводи
Предишна публикация
Каква е ползата от торенето?
Следваща публикация
Как да торим правилно

Последни публикации