Да пощадим природата на Коледа

Какво еко дръвче да си изберем за коледната украса и как да се грижим за него

Традиционно свързваме Коледа с украсената с играчки и гирлянди елха. Трудно се създава коледна атмосфера без нея. В последните години призивите да опазим природата и да спрем изсичането на иглолистните дръвчета около Коледа накараха все повече хора да се ориентират към алтернативни еко варианти.

Първият и по-евтин от тях е да си купим изкуствено дръвче, което да вадим всеки декември от мазето и да украсяваме. Въпреки че се продават доста хубави такива дръвчета, те все пак не са живи и растения и това им личи, дори под много украса. Изкуствените дръвчета не изпълват стаята с аромат на гора, а и е необходимо да имате място, на което да ги съхранявате през дългите не-Коледни месеци.

Вторият вариант е да си купим коледно дръвче в саксия. Това е наистина малко по-скъп вариант  от това да купите отрязано дръвче, но пък има редица предимства, освен опазването на природата. Напролет можете да засадите коледното дръвче в градината си или пред блока и в близкия парк, освен това ако го съхранявате правилно дори след един месец в стаята, то няма да започне да съхне и да пуска сухи иглички на всякъде, като едновременно ще мирише на гора.

Има различни видове иглолистни дръвчета в саксии, които можете да си купите. Един от тях е безспорно най-разпространения вариант – коледна елха. Тъй като структурата на това дръвче е едра, трудно бихте намерили елха под метър, което може да е проблем, ако нямате достатъчно място. Другата подробност е факта, че много рядко това иглолистно дръвче се отглежда в саксии. Заради структурата на кореновата му система в повечето случаи елхичките се отглеждат в горски разсадници в земята, а когато наближи Коледа се изваждат и слагат и в саксии. В това само по себе си няма нищо лошо, но е хубаво да знаете този факт, а също така че и заради пестене на място и средства корените на растението обикновено се орязват доста, за да могат да влязат в по-малка саксия. Рискът в този случай е дръвчето да умре, преди да успеете да го засадите в градината си.

Има и други видове иглолистни, които бихте могли да изберете за коледно дръвче. Едни от тях са смърчовете или по-скоро разновидностите им джуджета. Много разпространено такова дръвче е Picea glauca conica или т.нар. смърч Коника. Той има конична форма с много гъсти иглички, расте бавно и обикновено достига до 1 – 1,5 м. височина, като могат да се видят и по високи дръвчета на голяма възраст. Тъй като смърча е джудже, той се отглежда често в саксии, но пък ако искате Picea conica на височина метър и повече трябва да знаете, че цената му е доста висока, защото е бавно растящ.

След като сте избрали подходящото за вас дръвче, не ви остава нищо друго освен да го занесете вкъщи и да го украсите. След като Коледата отмине, а новата година вече е в разгара си, трябва да имате предвид някои особености на вашето иглолистно дръвче, за да го запазите живо до пролетта. Тъй като и елхите и смърчовете (или пък някоя друга разновидност, която сте избрали) са външни растения, те не могат да виреят дълго време в хола ви. Една от причините е че там е прекалено топло за тях. Затова е добре, когато времето за украса отмине да изнесете дръвчето ви на балкона. Март-април пък е времето, когато можете да засадите коледното дръвче. Ако растението е отглеждано в саксия можете да го засадите по всяко време на годината, но за да сте напълно сигурни най-добре го направете напролет, когато снега се стопи, тъй като това е времето, когато се пресаждат отгледаните в земя растения.

Колкото по-голямо е било дръвчето ви, толкова повече усилия трябва да положите при засаждането му. Дупката, която трябва да изкопаете е с около 20 см. по широка и дълбока от големината на саксията. След това я уплътнявате с разрохкана пръсти и много добре прегорял оборски тор или пък ако решите друг фертилизер и поставяте дръвчето в средата. Целта на по-широката и дълбока дупка е да разрохкате и обогатите почвата непосредствено до корените на растението ви, за да може те по-лесно да се разпрострат. След това засипвате и поливате. Помнете, че през лятото, особено ако е много горещо дръвчето ви трябва да се полива повече и по-често.

Весели празници!

 

еликоледни дръвчетасмърчове
Предишна публикация
За вечнозелените с любов
Следваща публикация
Каква е ползата от торенето?

Последни публикации