Подкастряне на растенията

Пoдкатсрянето има тройна функция – то премахва слабите, мъртвите и увередени клонки и стъбла; оформя растението и чрез него се регулира количеството и качеството на растежа през годините. При някои видове храсти и дървета почти не се налага подкатсряне, а при други то е много необходимо, ако искате да се запази красотата им. Има няколко общи правила за подкастрянето, всичко останало зависи от специфичните нужди на конкретното растение.

Видове подкастряне

Подстригването е първия основен вид подкастряне. При него се отстарняват краищата на клоните. Това стимулира развитието на пъпките под разрезите. Ефектът от подстригването е, че получавате по малко, но по-компактно и гъсто растение. Към подстригването спадат два подвида – подрязване, при което младите стъбла се отстраняват с помоща на градински ножици или електрически трион и отщипване, при което с пръсти се отстряняват едно по едно младите стъбла.

Вторият основен вид подкастряне е прореждането. При него цели клони се режат до основното стъбло, като по този начин останалите клони получват допълнителна сила на растеж. Така се направлява посоката на растеж на растението. Резултатът е по-голямо и по-разклонено растение. Кастренето, което представлява отстранаване на голям клон от ствола на дърво е вид прореждане. Важно при него е да отрежете клона до дъно и чисто, отрезът трябва да е наравно със ствола на дървото.

Подкастряне в 6 стъпки

Първата и най-важна стъпка е да изберете подходящото време за подкастряне. Силното подкастряне в неподходящо време води до заболяване на растението, а понякога то може и да умре. Имайте предвид, че много от цъфтящите растения се нуждаят от подкастряне, за да имат цвят. Винаги се консултирайте със специфичните изисквания за всяко растение, но има някои общи правила:

  • Листопадните дървета и храсти, които цъфтят преди края на май, се подкастрят веднага след прецъфтяване
  • Листопадните дървета и храсти, които цъфтят след края на май, се подкастярт между януари и март, преди да е започнал растеж
  • Цъфтящите череши се подкастрят в края на лятото
  • Широколистните вечнозелени растения в края на май
  • Иглолистните растения се подкастрят на пролет и през есента

Втората стъпка е да се отрежат и премахнат умерелите по-стари клони на растението. След което се отязват пречупените или болни клончета. Стъпка четири е да се премахнат слабите и много гъстите клони. Първо се отрязват по-слабите, а след това при преглед, ако има места, където клоните са прекалено нагъсто също се отрязват, за да се разредят. Петата стъпка е да отстраните идънките от корените, за да не се разсейва силата на растението и последната шеста стъпка – да подрежете прекалено избуялата растителност.

Предишна публикация
Как да изберем жив плет
Следваща публикация
Оформяне и грижи за жив плет

Последни публикации