Как да изберем жив плет

 

След като видяхме как може да се засади жив плет, ще обърнем внимание и на видовете жив плет. Надявамe се това  да ви помогне да изберете точно този жив плет, който ще ви свърши най-много работа, а и най-много ще ви харесва.

Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета, но при него се запазва част от естествената линия на растението. За разлика от покритата с растения ограда или преграда, живият плет няма нужда от подпорки.

Традиционен жив плет – оформен и гъст

Ето някои растения, от които може да се направи традиционен жив плет.

Carpinus (габър)

Прилича на бук, но не е толкова популярен. В повечето случаи запазва мъртвите си листа през зимата, вирее в тежки и мокри почви. Бързо достига над 2,5 м височина.

Crataegus (глог)

Най-популярният жив плет във фермите, но не се препоръчва за градини. Расте бързо и образува гъста бариера, но ако живият ви плет е изграден само от глог, той няма да е много привлекателна гледка. По-добре е да го засадите като смесен жив плет заедно с бук, лигуструм, див чемшир, габър.

Fagus (бук)

Букът е листопаден, но кафевите листа остават и през зимата. Както зеленолистите, така и пъстролитсите сортове могат да се подкастрят така, че да се получи висок, оформен жив плет, който да спира вятъра. Букът понася варовита почва и открити места. Подрязва се два пъти в годината – август и февруари.

Ilex (див чемшир)

Отличен жив плет както за слънчеви, така и за сенчести места. Образува плътна бариера, която става пъстра с появата на плодчета или ако сте избрали пъстролистен сорт. Редувайте мъжки и женски сортове, за да си осигурите плодчета и подрязвайте с клещи, а не с ножици.

Ligustrum

Мнозина не го харесват, но живият плет от лигуструм расте бързо и издържа на всякакви условия. Недостатък е, че малко растения могат да виреят в компанията на този вид, той ги задушава. Плетът от лигуструм е доста обикновен и затова повечето хора, търсят други растения, от които да направят живия си плет. Такива биха могли да бъдат

Вечнозелени иглолистни растения

От почти всички иглолистни вечнозелени растения може да се направи жив плет. Трябва да се интересувате от височината, която достигат отделните видове, за да се ориентирате кой от тях ще бъде най-подходящ за вашия жив плет. Важно е да помните, че колкото повече подкастряте вечнозелените иглолистни растения и отнемате от височината им, толкова по-гъсти стават те. Добре е, ако сте решили да направите жив плет от такива растения да изберете някои от видовете западни туи или високорастящите смрики. Източните туи са красиви растения, а имат и едно предимство пред западните, на което ще се спрем по-долу, но в почти всички случаи израствайки на височина, оголват основния си ствол отдолу. Така че нашият съвет е да не правите жив плет само от източни туи, можете да ги комбинирате с други иглолистни – западни туи или смрики. Живият плет от вечнозелени иглолистни растения има много предимства – той става плътен и в можете да регулирате височината му според вашите желания, ще ви предлага закрила както от чужди погледи, така и от вятър или шум през цялата година, защото листата му няма да окапят. В същото време той няма да бъде еднообразен през цялата година, защото макар повечето хора да не го знаят, венозелените иглолистни растения също променят цвета си през различните сезони – през зимата те придобиват червеникав оттенък, а някои от тях стават направо ярко оранжеви.

 

Източната туя Ауреа Пирамидалис добива оранжев оттенък през есента и зимата
Източната туя Ауреа Пирамидалис добива оранжев оттенък през есента и зимата

Красив плет можете да направите от

лавзонови лъжекипариси – сини или зелени,

а може и комбинация между тях. При този плет обаче трябва да имате предвид, че ако искате да бъде дебел, ще трябва да засадите растенията в две редици, както обяснихме в предишния съвет. Плет от една редица растения, можете да направите от различните видове високорастящи смрики Комунис. С този плет със сигурност ще предпазите градината си, тъй като тези растения имат малки иглички, много подобни на тези на елхите. Много популярен, а и красив става живият плет от

западна туя Смарагд.

Живите плетове от вечнозелени иглолистни растения обаче имат един основен недостатък спрямо останалите видове, използвани за живи плетове – те са по-скъпи.

Цъфтящ жив плет – неоформен и пъстър

Това е вторият основен вид жив плет – цъфтящ. Неговото основно предимство е, че изисква по малко грижи след засаждане от оформения и подреден жив плет. Най-красивите и най-ефектни растения за цъфтящ жив плет, обаче виреят на по-топъл климат. Ето и някои видове, от които може да се направи такъв жив плет.

Berberis

От него става прекрасен неоформен плет. Нежните извиващи се клони са покрити с тесни вечнозелени листа. Напролет се появяват жълти цветове, а след като повехнат плетът трябва да се подреже.

Escallonia

Това вечнозелено растения е популярно за жив плет в крайбрежни области, защото понася морски въздух. През юни то цъфти с яркочервени цветове, които трябва да бъдат подрязани след повяхване, за да се появят отново. Растението може да пострада при силни студове обаче.

Lonicera (орлови нокти)

Орловите нокти често се използват за жив плет, имат малки цветчета, а след тях се появяват черни плодчета. За да се образува плет са необходими подпорки.

Rosa

Това е един от най-ефектните живи плетове. Розите не издържат постоянно подкастряне и много ниски температури.

Нискорастящ жив плет – спретнат и компактен

Нискорастящите живи плетове се използват за разделяне на градината на части или за укрепване на бордюри и създаване на геометрични елементи в градината.

Buxus (чемшир)

Стотици години живите плетове от нискорастящи чемшири са се използвали в британските градини за разделяне на лехи, очертаване на бордюри и поръбване на пътечки. Чемширът издържа на редовно подкастряне, което гарантира че той ще бъде винаги оформен.

Lavandula/Rozmarinus

Лавандулата и розмаринът са много подходящи за ниски живи плетове. С тях ще съчетаете две функции – ароматна градина и жив плет.

 

За да видите актуалните ни промоции на растения за жив плет постете страницата ни Промоции

жив плетлавзонов лъжекипариссмарагд
Предишна публикация
Как да засадим жив плет
Следваща публикация
Подкастряне на растенията

Последни публикации