Направи ми брошка

Подходящите аксесоари ще направят чудо в градината ви

 

Както жените и градината обича аксесоари. Правилният аксесоар, на правилното място може да направи от една иначе обикновена градина, приказно място. Има цяла индустрия, занимаваща се с изработка на градински аксесоари, но всеки градинар знае, че най-голямото удовлетворение е да изработи сам украшенията за градината си. Ще ви представим няколко начина и идеи за това.

Алпинеум

Пресилено е да твърдим, че този декоративен елемент в градината ви е аксесоар, но тъй като е умален макет на високопланински ландшафт, ще го причислим към тях. В градината алпинеума има функция на център на вниманието или на място за отдих. Има цял набор от правила за изграждане на алпинеум, с които ще се запознаем друг път.

Скален кът

Известен още като рокарий, той е доста по-разпространен и търсен за градината от алпинеума. Наподобява планински пейзаж със скали и каньони, водни каскади или сухи реки. В него обикновено се засаждат многогодишни градински и диворастящи видове – не е задължително растителността да е алпийска. По-важна в случая е хармоничната композиция със скалата и водата. Обикновено такъв кът се изгражда по естествени релефни форми – възвишения, скатове, оврази, наклонени брегове на езера, реки или потоци. Може да се създаде върху равнинен терен, но изисква повече материали и труд.

Плашила

Плашилата не са онези парцаливи фигури със сламени капели, набучени на кол. Нас мода са керамични и глинени фигурки на приказни същества: джуджета, тролове, елфи, дракони.

Цветарник

Това е конструкция, която позволява аранжирането на няколко саксии в градината. Изработва се от желязо, за да е по-здрав. Дава възможност за поставяне на 3-5-7 саксии. Цветарник с повече от 7 саксии е подходящ само ако цветята са еднакви.

Споменици

Спомениците са други декоративни елементи, в които бихте могли да проявите още повече творчество. Хората често държат множество непотребни вещи – гърнета, делви, стари кофи, стъкленици, кошници. Всички те биха могли умело да бъдат използвани в градината. Внимавайте все пак в употребата им, защото идеята на тези елементи е да разнообразят пейзажа или да привлекат внимание, ако са прекалено много ще постигнат обратния ефект.

Пън – Ако в градината сте отрязали старо и ненужно дърво, но сте оставили пън с корени, вместо да си играете да го изкоренявате, можете да го използвате. Бихте могли например да оформите гнездо, в което да поставите изкуствени птички и да го закрепите върху пъна. Друг вариант е върху пъна или между стволовете да сложите една, две или повече керамични саксии, в които сте посадили цветя.

Стари мебели – можете да използвате стар стол или ракла вместо камък в градината си. Те ще изглеждат чудесно между средновисоки растения. Друг вариант е в отворената раклата или сандък да сложите голяма саксия с пълзящи растения. Красиво боядисан стар стол, върху който е поставена саксия с цъфтящи растения би внесъл нотка на артистичност в градината ви.

Кофа – необходима ви е поцинкована кофа, колкото по пробита, толкова по-добре. Напълнете я с почва, омесена с компост и засадете цветя от сукулентни видове: алое, кактус, агава. Те имат месести листа и не изискват постоянни грижи. Някои са пълзящи и кофата ще се покрие с ефектна зеленина.

Цветно петно в градинатаКошница – ненужна, но все още здрава кошница може да бъде постлана с полиетилен, напълнена с богата почва и в нея могат да бъдат засадени цветя. Освен поставена на земята, може да бъде окачена и с верига или въже да виси на терасата.

Лейка – също като поцинкованата кофа тя би могла да бъде много красива саксия.

Колело – подобна част ще намерите по-трудно, но може би е останало нещо подобно от дядо ви. Ако се боядиса в ярки цветове и се заобиколи с цветя от всякакъв тип, би могло да се превърне в ярко цветно петно.

Предишна публикация
Топиарно изкуство за начинаещи
Следваща публикация
Градина в саксии

Последни публикации