Топиарно изкуство за начинаещи

Топиарните форми внасят романтика в градините. Те изобразяват различни геометрични форми, характерни за  класическата топиарна градина или малки форми, предназначени да предизвикват любопитство, като петле например.

Не е задължително топиарните форми да са с големи размери или да са много сложни, за да доставят удоволствие. Малката сфера е също толкова добро постижение за всеки начинаещ, колкото сложното животно за напредналите. Топиарното изкуство е базирано преди всичко на използването на вечнозелени храсти, като листопадните не се пренебрегват. Те обаче губят голяма част от очаквания ефект през есента и зимата, затова се срещат по-малко топиарни форми от тях.

Растения подходящи за топиарни форми

Има няколко вечнозелени вида с малки листенца, които биха могли да се използват за създаване на топиарни форми. Подходящ храст е Buxus Sempervirens (Чемшир), който е бавнорастящ, с малки тъмнозелни и лъскави листенца със специфичен аромат. Идеален е за оформяне както на форми на птици и животни, така и на чисто геометрични форми. Височината на фигурите може да достигне до 1,2 м. Много добре се развива и в кашпи и други големи саксии. Има няколко култивара с пъстри листа.

Ligustrum ovalifolium (Овалнолистно птиче грозде) има лъскави зелени листа. То е вечнозелено, но е по-студените райони може да се развие като полувечнозелен храст. Има форми със златиста листна маса. Видът не е подходящ за контейнерно отглеждане. Листенцата му са по-големи от листата на Lonicera nitida.

Lonicera nitida (лъскав нокът) е бързорастящ храст , покрит с малки лъскави тъмнозелени листа  по твърдите си жилави клонки. Нокътът е идеален за създаване на форми с височина и ширина до 75 см. Култиварът Lonicera nitida Baggesen’s Gold има златисти листа. Идвете растения могат да се отглеждат в големи саксии или кашпи.

Taxus baccata (тис) е вечнозелен иглолистен вид с тъмнозелени дребни листенца, приличащи на иглички. От него могат да се оформят топиарни фигури с големи размери – до 2,4 м. Успешно се отглежда в саксии.

Thuja Occidentalis (Западна туя) и нейните многобройни форми са вечнозелени иглолистни растения и са изключително подходящи за по-прости топиарни растения, които могат да се отглеждат в саксии.

Как да направим топиарна форма

Ако сте начинаещи не бъдете прекалено амбициозни. Добре оформена единична сфера или конус изглеждат по-добре от неразгадаема форма, прилична на животно. Основно правило при топиарните форми е да се запасите с търпение. Дори да разполагате с перфектно кичесто и гъсто растение като изходна точка, след първоначалното му орязване могат да се появят дупки, които да трябва да изчакате да се запълнят с времето. Освен това, особено при иглолистните е необходимо да минат поне месец-два след подстигването, за да се заличат следите от него и растението да изглежда естествено. При по-простите топиарни форми като сфера или конус можете да пристъпите направо към орязване, но за по-сложните като например птица се препоръчва да направите телена рамка, която да използвате.

Да се спрем на оформянето на сфера. Подходящи за това са повечето от посочените по-горе растения. За да оформите сфера ви е необходимо единично растение с един основен стълб. Първо огледайте добре основните клони на растението, помнете, че липсващите листа ще израстнат, но ако се окаже, че по средата на формата ви липсва поддържащ клон, то няма как да запълните дупка. Огледайте растението, представете си добре кои клони трябва да отстраните, за да получите топка. Винаги се започва отдолу нагоре – първо оголете стълба, а чак след това отрежете и върха. Оставете за накрая окастрянето на малките клончета и листата, така че да дооформите топката. И накрая помнете – топиарните форми не са вечни, ще трябва ги да поддържате през сезон.

Още видео материали можете да видите на  youtube.com/hevisgreen

Предишна публикация
Поливане и подхранване на дърветата и храстите
Следваща публикация
Направи ми брошка