Поливане и подхранване на дърветата и храстите

Първите две години след засаждане са най-важните за поливане и подхранване на растенията. Това е времето, в което растението изгражда кореновата си система и оформя основната структура на клоните си. Ако в този период полагате добри грижи, ще бъдете възнаградени в бъдеще с здрави, добре оформени дървета и храсти, които са устойчиви на болести.

След като засадите растението премахвайте всички плевели, които прорастват в близост до него, може да използвате и мулч, за да предотвратите появата им. Мулчът също така ще намали нуждата от поливане, защото ще задържа част от водата в почвата. Поливайте растението, когато времето е сухо. Поливането също има технология: недейте само да намокряте почвата, поливайте обилно. Лекото поливане причинява по-големи вреди, от недостатъчното поливане, защото то стимулира растението да развива коренова система в близост до повърхността, тъй като там може да намери влага, а в дълбочина почвата е суха. Целта е да помагате на корените да се развиват в дълбочина, защото след пълното им оформяне растението ще може само да си набавя нужната влага от дълбоката почва.

Туя Смарагд с капки от скорошния дъждАко корените му са близо до повърхността ще бъдете принудени да го поливате често винаги, защото почвата до повърхността изсъхва най-бързо.

Интензитета на поливане зависи от типа почва: песъчливата почва абсорбира водата бързо, но също така и бързо изсъхва, по-глинестата почва поема по-бавно водата, но също така изсъхва по-бавно. Водата се изпарява от почвата по-бързо в топли и ветровити дни, отколкото в по-студено време. Затова поливането в най-голямата жега е безсмислено, защото голямата част от водата ще се изпари, за предпочитане е да се полива рано сутрин и вечер. Внимавайте и със струята вода, когато поливате, за да не е по-бърза отколкото почвата може да поема.

Мулчирането с компост или тор подхранва растенията и предпазва почвата около тях, за да не се изпарява водата. В началото на сезона е добре да използвате и друго подхранващо средство – изкуствен тор. Той обаче не може да замести естествения хумус, от който зависи постоянното здраве на почвата. За това са необходими естествени материали. За щастие, дърветата и храстите, ако са листопадни сами си доставят такива – листата. Ако оставите част от тях върху почвата през зимата, това ще бъде единствения случай в природата, когато мързелът ще бъде възнаградена напролет. Все пак внимавайте, защото ако листата са прекалено много, те няма да изгният и ще образуват прекалено плътен слой върху почвата, а това не е хубаво.

Мулчът обаче подхранва само горният слой на почвата, а е необходимо да се достигне до корените на растението. Затова, когато подхранвате с изкуствен тор, направете дупки в кръг около растението на около 1 м от корените. Те трябва да са широки около 5 см и дълбоки около 20 см. Сложете тор в тях, покрийте я и ги полейте. Така подхранващият материал ще достигне със сигурност и до корените на вашето растение.

грижи за растениято след засажданеподхранванеполиване
Предишна публикация
Какво е мулчиране и има ли то почва у нас?
Следваща публикация
Топиарно изкуство за начинаещи