Какво е мулчиране и има ли то почва у нас?

Наименованието може да ви се стори малко странно, но мулчирането е процес много необходим за отглеждането на красиви и здрави растения в градината ви.

Мулчът е слой от органичен материал, който се слага около стъблата на растенията. Благодарение на него почвата остава влажна през сухите летни дни; плевелите намаляват; почвената структура се подобрява, тъй като към нея се добавя хумус; растението получава малки количества храна; през зимата почвата се поддържа топла; предотвратява се нараняването на стъблата на дървета и храстите при използване на градинско оборудване; растенията имат по-богата коренова система, тъй като развиват допълнителни корени в мулча. Освен това градината ви може да изглежда по-добре, ако мулчът е от някои от органичните видове.

Видове мулч

Има два основни типа мулч: органичен и неорганичен. Органичният мулч е съставен от естествени вещества като кора, дървени стърготини, листа, борови иглички или окосената трева. Той привлича насекомите, голите охлюви, червеите и птиците, които се хранят с тях.  Този тип мулч се разлага с времето и трябва да бъда заменен след няколко години.  Неорганичният мулч като чакъла, наример, декоративните камъчета,  полиетилена и  различните изкуствени материи, които се произвеждат в наши дни, не привличат вредителите, но и не се разлагат. Всички тези материали имат преимущества и недостатъци.

Органични материали за мулчиране

Окосената трева, слама, листа

Най-добрият начин за използване на окосената трева под формата на мулч е да се остави окосена на ливадата.  Тя ще се разложи бързо и ще добави хранителни вещества към почвата. Два-три сантиметра слой от окосена трева е съществена защита срещу плевели, но трябва даимате предвид, че често в нея също има семена на плевели и те могат да провалят усилията ви. Затова внимавайте много, когато използвате за мулч окосена трева. По-полезно ще е ако не използвате прясно окосена, а престояла трева за мулч. Не използвайте като мулч сено, защото то съдържа твърде много семена на плевели. Сламата се разлага бързо и подобрява състава на почвата. Но декоративния й ефект не е голям, а освен това ще трябва често да я допълвате. Изгнилите листа могат да образуват много плътен слой, който да пречи на водата да стига до почвата, така че не са подходящи за мулч. Подходящи материали за мулч от този тип са влажен торф, добър градински компост, добре изгнил тор, биохумус.

Борова кора, борови иглички

Три – четири  сантиметров слой от борови кори е добро средство за борба с плевелите. Боровата кора, разпръсната около растенията,  създава доста  привлекателна гледка заради тъмния цвят на мулча. Мулчът от борова кора се продава, като размерът на частиците е различен –  от настъргани на ситно до големи по размер частици борова кора. Опитните градинариобаче предупреждават, че този тип мулч може да привлече термити и други насекоми.     Един до два сантиметра слой от борови иглички създава отличен мулч за растенията, които обичат киселата почва.

Настъргани дървета и дървени стърготини

Този тип мулч предотвратява появата на плевели. Не се отмива лесно. Разлага се сравнително бавно и има добър естетически вид. Градинарите и ландшафтните архтекти го препоръчват при съвременното оформяне на градинските площи. Има и един много интересен вид мулч – орехови черупки. Той е особено атрактивен и ефективен за запазване на влагата.

Неорганичин материали за мулчиране

Чакъл, камъчета и натрошен камък

Този тип мулч не се променя с времето и е най-добрият за използване при трайни насаждения. Два сантиметра слой от малки камъчета е сериозна защита срещу плевели. Този тип мулч обаче не трябва да се използва около растения, които обичат кисела почва, тъй като камъните могат да добавят алкални елементи и минерали към почвата.

Черно полиетиленово фолио

Черното полиетиленово фолио е много ефективно  при предпазване от плевели и треви. Но има много други недостатъци – пречи на водата да прониква в почвата; освен това задържа прекалено влагата във почвата и ако тя не е дренирана добре могат да се получат заболявания на кореновата система на растението; полиетиленовото фолио не се разлага и ще остане дълги години в почвата, ако не се отстрани.

Съвременни материали, които се използват за мулч при оформянето на градините

Материали от различен вид  като тъкани, пластмаса или хартия се предлагат в различни дължини и ширини на пазара и ланшафтните архитекти често ги препоръчват при оформянето на градината и градинските алеи.  Материалите са третирани и са устойчиви на разлагане. За разлика от пластмасовите фолиа, тъканите позволяват на водата и въздуха да проникват през тях и по този начин осигуряват едно добро поддържане на почвеното състояние.  Този тип мулч е доста ефективен срещу плевелите, въпреки че някои треви си проправят път през отворите на изкуствената материя. Мулчът трябва да бъде добре закрепен, за да не позволи на многогодишните и устойчиви плевели да го избутат.

Времето за мулчиране е в края на април или началото на май. Успехът зависи от подготовката на почвената повърхност. Преди да добавите органично одеало, отстранете боклуците и плевелите,а след това полейте. Разпръснете около стъблата, без допир с тях слой мулч, около 5-7 см.

Предишна публикация
Оформяне и грижи за жив плет
Следваща публикация
Поливане и подхранване на дърветата и храстите

Последни публикации

Меню