История на коледното дръвче

Наближава Коледа и животът ни започва малко по-малко да се окрасява с коледни цветове – всички започват да говорят за коледни подаръци, коледни намаления, коледно пазаруване. Магазините и улиците се накичват с коледна украса. От телевизора започват да ни заливат филми за коледния дух. И въпреки че в днешно време Коледа е по-скоро комерсиален, отколкото религиозен празник, в навечерието й дори най-големите скептици често се заразяват от прословутия коледен дух.

Независимо от това как разбирате Коледата и доколко коледния дух ви допада, едва ли си представяте празника без украсеното коледно дърво. Коледа е християнския празник на Рождеството на Исус Христос, но както в повечето християнски празници и в него са преплетени много езически обичаи. Коледното дърво е точно такъв обичай. Култ към свещени дървета е имало в много религии в древността. В Древен Египет на почит е била палмата, в Гърция – маслината, в Рим – лавровото дърво. Украсяването на вечнозелено дръвче символизира надеждата, че след зимата ще настъпи пролетта, която ще донесе зеленина и поминък.

Традицията за украсяване на елха, каквато улрасяваме и ние, обаче започва е пределите на днешна Германия, където еизческите германски племена поставяли пред домовете си елхичка с настъпването на месец декември. Заради вечнозелениет си иглички и форма на пирамида елхата е символ на вечно обновяващата се и неумираща природа. Тогава елхичките били накичвани със сушени плодове и свещи.

Вместо да бъде забравен обичаят за украсяване на елха след приемането на християнството от германските племена, той станал още по-разпространен. Елхата вече се свързвала с Рождеството. До 1475 година в Германия украсявали коледните дървета с ябълки, круши и други  плодове. Реколтата през тази година обаче била много лоша и един стъклар от малкото тюрингийско градче Лауша решил да зарадва децата и да направи калъпни форми на плодове и различни фигури. Така постепенно в цяла Германия започнали да украсяват коледните дървета със стъклени играчки. Започнали да се правят и гирлянди, които първоначално били покривани с истинско сребро. По площадите на градовете също се изкарвали големи коледни дръвчета с украса, около които се организирали Коледните празненства.

Коледно дръвчеТака постепенно красотата на украсената коледна елха завладяла и други страни в Европа. Първо в Швеция, Финландия и Дания, а след това и в Англия и Франция. Най-късно духът на коледното дръвче превзел САЩ, това станало едва в началото на 20-ти век.

В нашата страна обичаят да се украсява коледна елха идва от руските войници по време на Руско-турската освободителна война, които украсявали елхи на площадите в по-големите ни градове. Производството пък на стъклени коледни играчки в България датира от 1948 г. Първият майстор на стъклени коледни изграчки у нас бил пловдивчанинът Матей Матеев, който специализрал в Чехия и със завръщането си у дома, започнал да прави чупливи празнични играчки.

Интересни факти за коледните дръвчета:

  • През 1920-та година по време на комунистическия режим в СССР елхата е забранена като коледна традиция. Разрешава се отново да бъдат украсявани дръвчета чак през 1936 г., но те се наричат Новогодишна елха, а подаръците ги оставя дядо Мраз.
  • Коледното дръвче е популярно и в Япония, макар че там има много малко християни.
  • В страните от Латинска Америка вмество коледна елха с играчки се украсява палма, която се отрупва с памук.
  • Във Виетнам се украсяват клоните на прасковата.
  • Обичаят в Швеция е елхата да се украсява от бащата в семейството.
Предишна публикация
Светът на Юниперусите – II част
Следваща публикация
Коледно дръвче – подарък

Последни публикации