Луковици през пролетта и есента

Едни от най-лесните за отглеждане, а същевременно атрактивни цветя са луковичните. Те могат да се отглеждат както на открито в градината, без да се притеснявате от атмосферните условия, така и в саксии на балкона ви. Луковичните растения цъфтят поне веднъж годишно и ако ги комбинирате по подходящия начин ще имате красиви цветове през цялата година.

Но първо какво представлява луковицата?

За разлика от цветята, които се размножават от семена и се нуждаят от хранителни вещества от почвата и от светлина много скоро след засаждането си, луковиците съдържат всички необходими хранителни вещества за цветето в тях. Обикновено имат подобно на люспа покритие и заострен връх, но има различни разновидности. Луковиците са изключително лесни за отглеждане и могат да издържат на различни климатични условия, освен това се самовъзпроизвеждат и бихте могли да имате красиви растения дълго време, ако спазвате някои лесни правила. Процентът на покарване на цвете от тях е много близо до макисмалния, въпреки че има изключения които се дължат на различни болести.

МинзухариХлорофилът в листата и хранителните вещества от почвата и слънцето са необходими на луковичното растение едва след като то поникне и цъфне и то, за да възстанови луковицата и да я подготви за следвашия цикъл на растеж. Затова е много важно след като цветето ви прецъфти, да не отрязвате част или всички листа, защото това може да попречи на възстановяването на луковицата и растението да загине. Можете да компенсирате не толкова красивата гледка на увяхващи листа като засадите наоколо друг тип растения или комбинирате пролетно и лятно цъфтящи луковични растения.
Според устройството им и външния им вид има различни видове луковици. Основният вид прилича на глава лук с концетрични кръгове. Има цветя, например далиите, които имат грудкоподобни луковици. Ирисите и каната имат коренище, наричано ризом.

Според времето на засаждане на луковиците и времето на растеж има два основни вида луковици – пролетни и есенни.

Пролетните луковици

се садят в периода от март до края на май, а растеният цъфтят през лятото до късната есен. Такива растения са гладиолите, далиите, бегониите, алстромерия, амарилис, ахименес, бегония, божур, дамско сърце, иглика, ирис, кала, фрезия, хоста и много други. Повечето от тези луковици не издържат на минусови температури, затова те трябва да бъдат засадени след края на студеното време.

Есенните луковици

се садят от октомври до декември и цъфтят от ранна пролет. Такива растения са кокичето, нарцисите, зюмбюлите, лалетата, минзухари и други. Тези луковици се нуждаят от студен период през зимата, за да могат да поникнат през пролетта, така че дори да сте ги засадили в саксия, трябва да ги държите на студено.

видове луковициесенни луковицилуковиципролети луковици
Предишна публикация
Коледно дръвче – подарък
Следваща публикация
Отглеждане на луковични растения

Последни публикации