Видове растения според предназначението им (трета част)

 

Когато създавате градината си, трябва да имате предвид няколко прости правила, за да постигнете с най-малко усилия най-добрия ефект. Въображението е много важно, за да се наслаждавате на изграждането й имайте предвид, че различните растения са подходящи за различни растителни масиви. Растенията, които предстои да разгледаме днес са тези, които са подходящи за преграждане и за покриване на повърхности.

Преградни растения

Преградните растения се отглеждат главно, за да предпазват градината от неприятни гледки, шум или силни ветрове. Живият плет е една от разновидностите на преградните растения, но той ще бъде представен по-подробно следващия път.

Преградното растение трябва да има две основни качества – да е гъсто (за предпочитане вечнозелено, за да изпълнява функцията си по всяко време на годината) и да расте бързо. Не бива да използвате за преграда растения само защото има красиви цветове, защото така по-скоро ще привлечете вниманието върху предмета, които искате да скриете.

Преградните растения ще скрият бараки, съседски градини или мъртви дървета. Ако засадите в редица бързорастящи вечнозелени растения като лавзонов лъжекипарис или лигуструм скоро ще имате преграда. Когато искате да скриете грозен предмет, а не гледка, разположете растенията в непосредствена близост до него. Често на открити места се създава жив плет, за да предпазва от вятъра или от шума от пътя. За целат трбява да изберете широки, масивни растения. Правилото е, че ширната на предпазваната зад плета площ е равна на височината му умножена по шест.

Растения за покриване

Растението за покриване може да се разположи до стена или до рамка. Главната му задача е да създаде декоративен ефект. Много растения са подходящи за целта, като при катерливите растения (лиани) дори не е необходимо да им се осигуряват допълнителни подпори, защото те се захващат сами.

Лианата е растение, което само се прикрепва към стена, кол или тел. Растения като брашляна (хедера), хидрангея петиоларис и кампсиса, се прикрепват чрез въздушни корени; партеноцисусът има по стъблата си самозалепващи се лапички. Към тази група се отнасят лианите, които пълзят по стени и конструкции без да имат нужда от допълнително захващане. Останалите лиани не са толкова адаптивни и иат нужда от нещо към което да се прикрепят.

Аристолохията, жасминът и вистерията са извиващи се растения и те имат нужда от тел или малки дървени подпорки, за да се движат по повърхността, която искаме да бъде покрита.

Хвойна
Хвойна

Когато искате да отглеждате катерливи растения до стена на къща, трябва да ги разположите на 45 см от нея. Трябва да поливате редовно през първия сезон. Имайте предвид, че някои катерливи растения не се нуждаят от много слънце и могат да се отглеждат на стена със северно изложение. Такива са например бръшляна и полигонума. Други обаче са по-малко издръжливи и имат нужда от ярко слънце, т.е. трябва да ги засадите до стена с южно или западни изложение. Такива са актинидията, текома, пасифлората, соланиума и вистерията.

Друг вид растения за покриване са т.нар. почвопокривни растения. Такива са множество видове юниперуси/смрики.

бръшлянвистериялианипреградни растения
Предишна публикация
Видове растения според предназначението им (втора част)
Следваща публикация
Как да засадим жив плет

Последни публикации