Видове растения според предназначението им (втора част)

За да създадете красива градина е нужно да имате желание и въображение. Има все пак няколко правила, чието съблюдаване може да улесни задачата ви. Спрямо предназначението си растенията се разделят на няколко вида. След като разбрахме какви растения трябва да изберете за единични, почвопокривни или за да ги засадите в каче или саксия, ще разгледаме видовете, които са подходящи за алпинеуми и бордюри.

Растения за алпинеуми

Растенията в алпинеума трябва да имат различни форми и цветове. Най-често използваната комбинация е преобладаващи вечнозелени растения (широколистни или иглолистни), изпъстрени с малки цветни форми за разнообразие. По принцип растенията в алпинеума трябва да не са високорастящи, освен ако не искате изрично да има едно или две такива. За да не се разпростират прекалено растенията в алпинеума често трябва да се подрязват.

Най-подходящите видове храсти за алпинеуми са туите джуджета, боровете и смърчовете джуджета, различните видове Ацер (японски клен), петте разцветки на Бербериса, скалната роза – Цистус, отново в разцветка според вашето предпочитание, Дафне, Ерика, различните подвидове на вечнозеления храст Хебе, рододендроните и Спиреята.

Сред вечнозелените иглолистни растения също има много подходящи видове бялата ела джудже Абиес Худсониа, различните видове нискорастящи Хамеципариси и Юниперуси, нискорастящия смърч Коника, борът джудже Пинус Гном, Псевдоцуга, източната туя Херц Мидгет, различните видове кълбовидни туи също са подходящи (Малък Тим, Теди, Даника и др).

Растения за бордюри

Бордюрите са два вида – храстов и смесен. Храстовият бордюр е място, засадено изцяло с храсти и тук-там с няколко дървета. Направен е за да се гледа отпред. Най-важните му качества са – масивен и зелен, той изглежда като стена в единия края на градината. Най-често се прави от Лигуструм, аукуба, чемшир, тис и туи. Когато искате да направите храстов бордюр в градината си, трябва да го планирате от самото начало. Най-подходящ е стъпаловидния ефект – високи храсти и може би дървета в задната част, храсти със средни размери в средата и най-отпред храсти джуджета или почвопокривни растения. Този съвет не бива да се приема буквално, защото равния наклон би бил скучен, най-добре е да се разнообрази с някое колоновидно или конусовидно растение в предната част.

Повечето храстови бордюри освен декоративна имат и друга функция – спират вятъра и осигуряват уединение, затова най-важно е планирането и попълването на задния ред. За задния ред са подходящи растения с височина около 2-2,5 м. Никога не садете различните редове на храстовия бордюр в строги редици, разчупвайте ги. Внимавайте да определяте разстоянията между растенията спрямо размерите, които очаквате да достигнат, а не спрямо размерите им при засаждането.

Бордюр от лавандула

Специален вид храстов бордюр е едногруповият бордюр или леха. Най-известни са лехите от ерики, рододендрони и кълбовидни туи, но могат да се използват и някои подправки, като например лавандула.

Смесеният бордюр е място, засадено с храсти и други растения най-често рози, многогодишни и луковични. И той е направен, за да се гледа отпред. В повечето градини храстовият бордюр е лукс, защото за него е необходимо много място, по-популярен е смесеният бордюр. Правилата за планирането му са същите, но в смесеният бордюр има джобове за отглеждане на недървесни видове.

Постоянната рамка се осигурява от храсти и понякога дървета. Основната му багра е зелена и е хубаво да може да е такава през цялата година, т.е. да разчитате на повече вечнозелени растения, които да разнообразявате с пъстролистни видове. В бордюра е хубаво да се използват различни по форма растения – кълбовидни, плачещи форми, почвопокривни. В рамката от храстите засадете други растения в джобове – голям джоб от маргаритки или ирис ще създаде прекрасен ефект. Много подходящи за изпъстряне на бордюра са розите и чайно-хибридните сортове.

Специален и много ефектен смесен бордюр е дървесната градина. В нея доминират дърветата, а не храстите. Тя е място, където можеш да се разходиш, а не само да му се наслаждаваш отстрани.

Следва продължение

бордюржив плетзападна туя Tiny Timсмесен бордюр
Предишна публикация
Видове растения според предназначението им (първа част)
Следваща публикация
Видове растения според предназначението им (трета част)

Последни публикации