Видове растения според предназначението им (първа част)

Преди да купувате или засаждате растение трябва да знаете какво очаквате от него

Това е поредният въпрос, чието пренебрегване води до разочарования и дисбаланс в мечтаната ви градина. Отново напомняме нещо очевидно, но повечето хора го забравят понякога: растенията не са статични, те се развиват.

Когато сте купили 30 см. смарагд например, той може да изглежда перфектно в алпинеума ви, но след няколко години той ще достига 1,5 м. и комбинацията няма да е добра. Винаги обръщайте внимание на това как се съчетават растенията, които купувате и засаждате. Когато измисляте градината си, освен с въображението си, което безспорно е най-важното, все пак се съобразявайте с няколко прости правила: за преградно растение, чиято задача е да прикрива грозен предмет си изберете бързорастящ вечнозелен вид; по края на тясна пътечка или около стълбите засадете компактно растение, което може да образува жив плет, но няма да стане много високо; за единично растение изберете храст

или дърво, които са ефектни през по-голямата част от годината.

Единични растения

Единичното дърво или храст е растение, което отглеждате самостоятелно, то е фокусна точка във вашата градина или в избрана част от градината ви. Съществуват няколко правила за това как да се избира такова растение и как да се отглежда.

Първо и най-важно правило е за единично растение да изберете такова, което ще ви радва с красотата си през по-голямата част от годината. Често за единични растения се избират цъфтящи видове, заради цветовете и, но това не е задължително, защото интересни цветови комбинации могат да се получат и с други видове – например вечнозелени иглолистни растения. Следващото правило, с което трябва да се съобразите е да изберете подходящ размер и форма. На малка градина не и отива огромно дърво, а може и да провали усилията ви и да „открадне“ слънцето от другите растения. Малък храст пък би се „изгубил“ на огромна морава. Формата зависи предимно от вашите предпочитания (виж. съвет Форма и размер на растенията по-долу) , но все пак я съобразете с градината си. Ако тя е малка и си избирате високо растение, то растежът му трябва да е тесен.

Последното правило е свързано с отглеждането на вашето растение. Освен да следите и да спазвате внимателно инструкциите за отглеждане на конкретния вид, трябва и редовно да го подрязвате. Ако не го правите, скоро формата, която сте избрали ще се загуби и ще ви бъде трудно, ако не и невъзможно да я върнете отново.

Хоризонталис Вариегата достига до височина от 40 см и ширина до 2 м
Хоризонталис Вариегата достига до височина от 40 см и ширина до 2 м

Почвопокривни растения

Почвопокривните растения са нискорастящи и разпростиращи се, от образуват „килим“ по земята. Почвопокривните растения осигуряват зеленина под по-високите дървета и храсти, скриват пънове и капаци, „обличат“ ниски стени и възвишения. Често тези растения са листопадни храсти, но има и няколко вечнозелени иглолистни вида, които се използват често – това са различните видове Juniperus  Horizontalis, Media и Squamata.

При избора на такова растение водещо правило е то да не достига повече от 90 см. височина. Важно е също така какъв е вида на почвата, в която ще го засаждате (някои почвопокривни не обичат варовика) и разположението (ако искате да засадите растението под голямо дърво, изберете такова растение, което обича сянката, а слънцелюбивите сложете на открито).

Растения за качета

Храстите и дърветата отгледани в голям съд също имат място в градината – те могат да разнообразят терасата или друго пространство покрито с плочки. Основното правило тук е да изберете подходяща саксия/каче – не само по красота, но и по размер. Другото правило е да изберете сорт, който може често да се подрязва и да му се предават различни геометрични форми.

Следва продължение

 

вечнозелени растенияединични растенияпочвопокривни растениястелещи се храсти
Предишна публикация
Кога ще садя растението в градината си?
Следваща публикация
Видове растения според предназначението им (втора част)

Последни публикации