Кога ще садя растението в градината си?

 

Има четири вида посадъчен материал, когато говорим за храсти и дървета. Всеки от тези видове има своите преимущества и недостатъци, но основното което те задават е времето на годината, през което може да се засади растението.

Първият вид, растение с оголени корени (в такъв вид се купуват предимно листоппадните храсти и дървета) се засажда в периода октомври-март. Вторият вид, който има същия период на засаждане, е пакетирано растение, като така се продават предимно листопадните храсти. Третият вид е растение с почва около корена, или така наречената бала. Често така се продават вечнозелени растения. Този вид посадъчен материал може да се засади през много ограничен период от време – септември, октомври или април.

Сега идва ред на четвъртия вид материал и поне според нас, видът който има най-много позитиви – растение отгледано в контейнер/ саксия. Всички растения, които Хевис отглежда са от този тип – отгледани в саксия. Предимството на този посадъчен материал, че може да се засажда практически през цялата година. Това зависи от климата, разбира се, едва ли можете да засаждате растение при 1 метров сняг, но при подходящ климат можете да засаждате отгледано в контейнер растение през цялата година. Друго предимство на този вид е, че процентът на прихващане е много голям, често е 100 %. Поне при нашите растения е така:) Причината за това е, че растението не преживява „шока“ от изтръгването му от земята, където е расло до момента, в който отново го засадите, какъвто е случая с първите три вида посадъчен материал. При растенията отгледани в контейнер, вие практически подобрявате условията на живот на растението, засаждайки го. Третото преимущество, което има този вид посадъчен материал, е достоверността. Взимайки хубаво растение, отгледано в контейнер, от проверен производител, вие можете да сте сигурни, че засаждайки го в градината си, то може да стане единствено по-хубаво. Ако растението е расло в земята, както при другите видове материал, има голяма вероятност условията във вашата градина да са по-лоши или неподходящи за него и то да не се развива както трябва. А когато засадите растение, отгледано в контейнер вие му давате повече пространство и повече храна.

Накрая още един съвет от разсадник Хевис, макар че някои от вас, могат да решат, че е просто търговски трик: много внимавайте, когато купувате вечнозелени растения, отгледани в контейнер от големите търговски вериги. По-голямата част от тях са внос (от утвърдени производители, разбира се), но това е нож с две остриета, защото в големите немски или холандски разсадници растенията се отглеждат почти напълно механизирано и при перфектни, изкуствено създадени условия, които вие няма как да повторите в градината си навън. Процентът на прихващане на тези растения не е толкова висок именно поради тази причина.

Западна туя Tyni Tim, подходяща за изграждане на бордюри.
Западна туя Tyni Tim, подходяща за изграждане на бордюри.
вечнозелени растенияпосадъчен материалхрасти и дървета
Предишна публикация
Форма и размер на растенията в градината
Следваща публикация
Видове растения според предназначението им (първа част)

Последни публикации