Растения за жив плет (III част)

След като в първа и втора част на материала видяхме какви са предимствата и недостатъците на живите плетове от лигуструм, чемшир, лавровишна, евонимус, берберис и спиреа, дойде ред на иглолистните растения.

Живият плет от иглолистни растения има няколко основни преимущества пред този от широколистни. Първото е, че той е вечнозелен, като това съвсем не значи че е винаги с един и същи цвят, както смятат мнозина. Голяма част от вечнозелните иглолистни менят цвета си през различните сезони. Другото преимущество на живият плет от иглолистни е че в повечето случаи тези растения са много по-издръжливи на минусови температури и други атмосферни влияния.

Има много иглолистни растения, от които можете да направите жив плет, като повечето от тях са бързо или средно бързо растящи. Ще разгледаме някои от най-популярните от тях.

Западната туя Смарагд е едно от най-красивите и най-предпочитани за жив плет растения. Тя има смарагдовозелен цвят и конусовиден гъст растеж. Издръжлива е на минусови и високи положителни температури. Препоръчва се да се подрязва поне веднъж в годината, за да се поддържа гъста. Смарагдът е средно бързо растящо растение. По правило за жив плет се засажда през 40-45 см разстояние, но в зависимост от това как желаете да изглежда плета ви, можете да го засадите и на по-голямо разстояние. Западната туя Смарагд достига до около 1,20 м на ширина, а на височина може да достигне до 3-4 м, но не се препоръчва при изгрждане на жив плет да се оставя по-висока от 2,20 м, защото това може да развали вида на растението. Живият плет от смарагдова туя може да бъде геометричен, тъй като растението търпи подрязване, но от това растение може да се напраави изключително красив плет, в който растенията са оставени в естествената си форма и се открояват. Тук вероятно ще попитате – а, недостатъци има ли? Да, и това е цената. Смарагдът е сравнително скъпо растение, в сравнение с други иглолистни. В зависимост от височината и големината на контейнера, в който е отгледан цената вариара от 8 до 45 лв.

Друго много често използвано и подходящо за жив плет растение в западната туя Брабант. Западната туя Брабант е много приспособимо към различни условия растение, то е много устойчиво на зимни температури. Друго негово предимство, което го прави предпочитано за градски условия е бързият му растеж. Брабант има тъмно зелен цвят и по-рехав растеж от Смарагда. Предимство при изграждането на живи плетове от него е, че поставени в близост едно до друго отделните растения скоро преплитат клоните си и по този начин живият плет става по-плътен и устойчив. Брабанът е по-евтин от Смарагда и затова често е предпочитан за жив плет от иглолистни.

Бордюр от западна туя Tyni Tim
Бордюр от западна туя Tyni Tim

Популярно иглолистно растение за жив плет е Лейландският кипарис. Той има различни разновидности и вариегатни форми. Основното мупредимство, заради което е много търсен е бързият му растеж – той израства по около 80-90 см за година в началните си години и може да достигне до 18 м височина. Най-разпростанената разновидност на лейландски кипарис расте в колоновидна форма и има наситено зелен цвят, преливащ в сиво. Недостатъкът му е, че както всички кипариси не обича студени ветрове и може да понесе поражения през зимата, ако живият плет е посаден на място на студени течения.

И накрая ще ви представя една разновидност за западната туя, от която могат да се направят много хубави вътрешни живи плетове или т.нар. бордюри – западна туя Tyni Tim. Тя е кълбовидна туя, има наситено зелен цвят и доста гъст растеж. Tyni Tim или по-популярен като Малкия Тим е изключиетлно издръжливо на температурни промени растение – издържа на много ниски минусови температури и на засушаване.  Растението не е капризно и издържа на градско замърсяване, поради което много хора го предпочитат за жив плет на балконите си в контейнери, ако не искат той да става много висок. Западната туя Tyni Tim търпи подрязване и освен в естествената си кълбовидна форма, може да бъде оформена във всякакви геометрични форми, особено когато е изграден гъст жив плет, т.е. растенията са посадени на около 40 см едно от друго. Максималният размер, до който достига Малкия тим е 70-80 см диаметър.

Tyni Timжив плеткак далейландски кипариссмарагдтуя Брабант
Предишна публикация
Растения за жив плет (II част)
Следваща публикация
Боровете и техните иглички

Последни публикации