Пролетно почистване на растенията

Както къщата ви, така и вашите вечнозелени иглолистни растения се нуждаят от пролетно почистване. То е много важно и нашият съвет е да не го пренебрегвате, защото рискувате да им навредите. От особено значение е почистването, ако сте изградили жив плет от растенията ви.

Какво включва пролетното почистване?

1. изчистване на изсъхналите иглички във вътрешността
2. подрязване
3. измиване
4. окопаване
5. наторяване

Ако растенията ви отдавна са вкоренени в земята, можете да пропуснете последните две точки, но те никога няма да навредят. Особено важни са първите три обаче, те ще помогнат на растенията ви да се развиват добре през пролетта, когато е най-интензивното време за растеж.

Почистване на изсъхналите иглички във вътрешността

Понякога тези, които за първи път се сблъскват с отглеждането на иглолистни растения се стряскат от наличието на изсъхнали иглички във вътрешността на растението в близост до основния му стълб. Това не е страшно, стига разбира се те да са малко и е напълно естествено. Като с човешката коса – не е необходимо да страдате от оплешивяване, за да ви падат косми, нали? Когато растението е гъсто, каквото е едно от основните качества, които търсим при вечнозелените декоративни растения, слънчевите лъчи не достигат във вътрешността му, в резултат на което някои от игличките изсъхват и трябва да се почистват напролет, за да може растението да диша и да се обнови. Важи правилото – колкото по-гъсто, толкова повече изсъхнали иглички. Затова почистването е особено важно при живите плетове, защото при тях освен отвътре растенията не се огряват от слънцето и от страни. Игличките можете да оставите в почвата по растението, те бавно ще се превърнат в компост и ще наторят растението.

Подрязване

Ако все още не се е затоплило достатъчно не е добре да избързвате и да преминавате към голямо подрязване за оформяне, защото при евентуални слани местата където сте изрязвали могат да пострадат. След почистването обаче е добре да отстраните висящите и стърчащи клончета или местата, които са пострадали от снега, за да дадете възможност на растението ви да се съвземе.

Както знаете след голямо подрязвване например на живия ви плет е добре да напръскате растенията с химикали за защита, защото е възможно да се появят болести. Един малко известен трик е, че можете да замените химикалите за растителна защита с… канела. Ако става въпрос за няколко растения, просто си купете две пакетчета смляна канела и поръсете растенията си.

Измиване

Може да ви звучи странно, но след зимата растенията ви имат нужда от измиване, не само поливане, но и хубаво измиване на листата и игличките им. Това ще премахне натрупаната прах, а и някои химикали и соли, особено ако растенията ви се намират в близост до път е добре да ги измиете добре, защото ако химикалите, с които ръсят пътищата срещу заледяване още не са ги повредили, то в най-скоро време ще го сторят.

Окопаване

Хубаво да разрохкате почвата около корените на растението ви, това ще даде възможност водата и хранителните вещества по-лесно да достигат до корените.

Наторяване

Ако искате растенията ви да растат на височина, през пролетта е подходящото време за торене с торове за листно подхранване, те са предимно течни или разтворими. Много компонентните гранулирани торове с дълго действие пък се слагат до 15 април, за да обхванат най-пълно сезона до следващото самоконсервиране на вечнозелените растения преди зимата. С тези торове спестявате доста труд, тъй като е необходимо да ги сложите само веднъж. Въпреки че те обикновено са на по-висока цена (без значение от компанията която ги е произвела) финално се оказват и най-евтиния вариант.  Не забравяйте да четете указаните от производителя на конкретния тор, който сте избрали, пропорции и количества и ги спазвайте точно! Повече от указаното количество тор, не означава по-бързо растящо растение. Преторяването може да унищожи растението ви.

Предишна публикация
Как да отгледаме подправки в саксия
Следваща публикация
За вечнозелените с любов