Светът на Юниперусите – I част

Юниперусите са едни от най-разпространените иглолистни растения. Предпочитани са от много професионални и любители градинари, заради своята издръжливост и многообразие. Родът на юниперусите, включва над 50 вида много разнообразни по форма, размери и цветове иглолистни растения. На български можете да срещнете името Юниперус и с наименованието смрика или хвойна.

Едно от най-популярните описания на хвойната като бодлив храст се намира в популярната и обичана книга за Мечо Пух, в историята в която храброто мече „с много малко ум“ се опитва да достигне кошер нa пчели на много високо дърво и накрая пада в бодливия храст.

Като цяло растенията от рода Юниперус са бавнорастящи и имат дълъг живот. Младите растения имат иглички, но с възрастта се образуват и някои листенца, които са разположени по-близо до основните клони. Всички юниперуси издават сравнително силна миризма, когато се отчупят клоните им, а някои от тях биха могли да причинят раздразнение на кожата.

Мъжките и женски шишарки обикновено се появяват на различни растения. Шишарките със семена, които много приличат на малки плодчета и са с синьо-черни или червени, често се използват за ароматизиране на джин. Много от видовете юниперуси се използват и в медицината.

Юниперусите са силно студоустойчиви. Предпочитат слънчево изложение и добре дренирани почви. Много издръжливи са на резитба и от тях могат да се оформят добри топиарни форми.

Juniperus chinensis или Китайски юниперус

Неговите родни места с Хималаите, Китай, Монголия и Япония. Юниперус хинензис е много студоустойчив и представлява дърво с конична форма, което достига до 15 м височина и около 3 метра ширина. Китайският юниперус има много видове, които имат различни размери и цветове. Юниперус хинензис Ауреа достига до 11 м височина с конична форма и мек златен цвят. Юниперус хинензис Blaauwпък е храст, които много прилича на почвопокривен, но с възрастта достига до около 1, 5 м височина. Юниперус хинензис Kaizukaе малко дърво, достигащо до 6 м. с извити подобни на копия клони. Obeliskе атрактивно дърво с вформа на колона, което достига 3 м височина и има синьо-зелено оцветяване. Pyramidalis расте до 4, 5 м с гъсти синьо-зелени листа. Variegataе двуцветен – тъмно зелено, изпъстрено с бели петна и достига до 6 м.

 

Juniperus communis или Обикновен юниперус

Родината на този вид юниперуси е Северна Европа. По форма обикновените юниперуси са или колоновидни дървета, достигащи височина до 6 м или големи храсти, които достигат на височина и ширина до около 3 – 4, 5 м. Дървесината на обикновените юниперуси е червеикаво кафява, а игличките им обикновено са в сиво-зелената гама. Плодчетата на тези иглолистни узряват за около 2 до 3 години и от зелени стават черни. Те се използват за ароматизиране на джин. Студоиздръжливостта на тези юниперуси зависи от конкретната разновидност.

Juniperus Horizontalis Variegata
Juniperus Horizontalis Variegata

Популярни видове са Юниперус комунис Compressa – джудже, което достига до 74 см височина и 15 см ширина и се използва в алпинеуми и рокерии. Игличките му са сребърно сини, а формата му наподобява колона. Разновидността Depress Aureaе също джудже високо 60 см и широко 1, 80 м с бронзово-златно оцветяване. Юниперус комунис Хиберника е изключително популярен вид, достигащ до 4, 5 м височина с вретеновидна форма. Ширината на дървото около 1, 20 см при възрастните растения. Хиберника е много гъсто дърво със синьо-зелени иглички, атрактивно за единично насаждение или в група от растения. Hornibrookiiе почвопокривен храст, който рядко става по-всиок от 25 см, но достига бллизо 4 метра в ширина. Той е оцветен в сиво-зелената гама.

Предишна публикация
Японското чудо Acer palmatum
Следваща публикация
Светът на Юниперусите – II част

Последни публикации