Японското чудо Acer palmatum

Acer Palmatum или японския клен е едно от най-атрактивните дървета, използвани в озеленяването. Те са малки, листопадни, студоустойчиви дървета, които представляват чудесна гледка през почти всеки сезон на годината. Естественото разпространение на ацерите е в Япония, Северна Корея, Южна Корея, Китай, Източна Монголия и Югоизточна Русия. Много различни сортове на японския клен се отглеждат в целия свят заради своите атрактивни листни форми и багри. Японски клен се отглежда в Япония в продължение на векове, а в умерените зони в целия свят от 1800 година. Първият образец на дървото в Англия е пренесен през 1820г.

Шведският лекар-ботаник Карл Петер Тхунберг, пътувал в Япония в края на осемнадесети век, го изобразява в рисунките си като малко дърво, което в крайна сметка ще се превърне в синоним на високото изкуство на японските градини. Той е дал родовото име palmatum след като го свързва с формата на листата му.

Acer palmatum Osakazuki
Acer palmatum Osakazuki

Японският клен е храст или ниско дърво със заоблена корона и голи, тънки млади клонки. Листата са дълги 4-10 см, 5-9 – делни.Видът е изключително богат на декоративни форми.  При някои сортове багрите на листата са най-интензивни напролет, при други през есента. Това са наистина миниатюрни дървета,има под метър,други достигат около два, но и най-високите не надвишават четири метра . Поради своята компактност японските кленове са много подходящи за малки градини или за отглеждане в контейнер.Предпочитат леко кисели,песъкливи почви,с разумно количество органична материя.Ако почвата ви е тежка или алкална,добавете торф,пясък. Кореновата система на ацерите е плитка.

Високата декоративна стойност на японските кленове идва от тяхното атрактивно оцветяване.  Най-известна и разпространена е формата Atropurpureum с наситено тъмно червените си листа. Но японските кленове имат и форми с жълти, зелени, оранжеви, розови и пъстри цветове на короната.Тяхното оцветяване през различните сезони е различно и се определя от слънцегреенето. Най-красиви са пурпурните цветове в началото на пролетта и края на есента. Зимата стьблата на някои видове придобиват по-ярък цвят. През всеки сезон ще наблюдавате вашия ацер в различен цветен нюанс, разкриващ неговата прелест.

Повечето от кленовете се нуждаят от полусянка и сянка. Когато са неправилно позиционирани на много сенчесто място, червеното оцветяване няма да се появи. Растенията, изложени на пряка слънчева светлина, през летните месеци ще погорят и ще загубят част от листата си. Ацерите не бива да се преполиват. Предозираната влага води до гниене и развиване на гъбични заболявания.

Японски клен Orange Dream
Японски клен Orange Dream

Има различни подходи към подрязването на японските кленове. Можете да ги оставите те да изберат формата си и няма да съжалявате, защото със сигурност ще се получи нещо красиво. Можете да ги направлявате донякъде с подрязване и привързване, а ако имате търпение можете да изберет крайния вариант за класически бонсай, за който тези растения са много подходящи.

В началото на пролетта се премахват всички сухи клони. След пролетното избиване на листа, при 5 двойки листа трябва да се подрежат две. Това означава, че пъпките на втората двойка листа трябва да се отстранят. По този начин се оформя хубаво разклонение. Подрязването трябва да става веднъж годишно.

Acer palmatum Átropurpureum есорт е с яркочервени листа през пролетта,тъмночервенозелени през лятото,последвано от златисто-оранжево и червено през есента.Достига около4 метра. Dissectum Garnetе класическа разновидност е подходяща за онези, които търсят компактен декоративен храст с червени нюанси. Ярко обагрените листа на клена са основното предимство на сорта – през зимата техният пурпурно-червен оттенък придобива наситен тъмночервен цвят. Палмоволистен клен ‘Hogyoku’е подходящ за онези които искат декоративен храст, толерантен към високи температури през летния сезон. Този японски клен е със средна височина и е много устойчив. Наситено зелените му, добре оформени, широки листа придобиват красив жълтеникаво-оранжев нюанс през есента. Аcer palmatum Little Princessима жълто-зелени листа, които във върховете придобиват лек розов оттенък. Аcer palmatum Orange Dreamверен на името си е обагрен в жълто-оранжево, а Acer palmatum Osakazuki има розови цветчета между нежно зелените си 5-делни листа. Разновдиностите Phoenixи Deshojoимат зелени листа с червени нишки.

Предишна публикация
Златото на Смарагдите
Следваща публикация
Светът на Юниперусите – I част