Златото на Смарагдите

Вероятно често сте срещали твърдението, че туите имат десетки видове и понякога е трудно дори за познавачите да ги разпознаят, камо ли да ги  изброят. Една от причините за това е често, почти всяка година, се селектират нови разновидности на този сорт в различни краища на света.

Една от най-новите и изключително красиви разновидности на западната туя, сертифицирана през 2010 г. е Янтар (Jantar). Наричана още Златен Смарагд, западната туя Янтар е средно голям иглолистен храст с пирамидална форма и прекрасен наситен ярко жълт цвят, която става кехлибарен през есента и зимата. Растението е селектирано и сертифицирано от поляка Якоб Яблонски, а името си носи от полската дума за кехлибар.

Западната туя Янтар е средно бързо растящ вид. Достига височина от 3 до 5 м, като прираста на година е 20 см. Отличава се с гъстота на клоните си, също както и западната туя Смарагд. Много издръжлива на зимни условия е, издържа до – 40 C. Приспособява се към градските условия. Предпочита плодородни, добре дренирани почви. Янтар понася добре всякакъв вид постригване. Жълтият цвят е сигнал, че растението предпочита слънчеви места.

Много атрактивната й форма и цвят я правят подходяща както за единично растение, така и като част от групови насаждения като например жив плет. Златният Смарагд може да бъде цветен акцент в него, а можете да направите живия си плет изцяло от него. Няма да сбъркате, ако изберете това растение за градината си. То определено ще привлече вниманието на всеки.

Ако сте избрали да засадите жив плет от Янтар, важат същите правила като за плетове от западни туи. Спрямо предпочитанията ви и предназначението на живия плет – той е от една или две редици растения. При живия плет от една редица растения те се засаждат на разстояние 40 – 50 см, а при двуредовия от 50 – 70 см. През есента наторявайте с торове богати на фосфор и азот, а през август на калий. Западната туя Янтар обича влажни почви, ако я държите на сухо, това може да доведе до изтъняване и оредяване на короната й. Както вече споменахме, Янтар понася постригване и се възстановява много бързо от него, така че можете бързо да оформите живия си плет в желаната от вас височина и форма.

западна туя Смарагдзападна туя Янтар
Предишна публикация
Как да торим правилно
Следваща публикация
Японското чудо Acer palmatum

Последни публикации